Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hospitalisatieverzekering, een noodzakelijk kwaad

Nu de prijzen van de gezondheidszorg pijlsnel toenemen, wordt een hospitalisatieverzekering onmisbaar. Maar hoe ga je er best mee om? Onze tips zetten je op weg.
Advertentie
Zwijg in het ziekenhuis over je hospitalisatieverzekering
De kosten kunnen plots hoger uitvallen!
Lees meer

(netto/l'écho) - Het succes van de hospitalisatieverzekering - individueel afgesloten of aangeboden door de werkgever - gaat nog steeds in stijgende lijn. Niet verwonderlijk want ondanks een erg goed systeem van sociale zekerheid, kost zelfs de kortste ziekenhuisopname al snel veel geld.

Studies hebben aangetoond dat een patiënt gemiddeld 20 procent van de kosten van een opname zelf moet betalen. De rekening is vaak hoog: voor een 'gewone' bevalling met verblijf in een privékamer betaal je in sommige ziekenhuizen tot 1.500 euro. Vooral wie in een Brussels zienhuis terechtkomt, betaalt fabelachtig hoge bedragen.

Terugbetaling van medische toeslagen

Met die cijfers in het achterhoofd wordt een goede verzekering dus al snel erg interessant. Want op die manier krijg je, buiten een vast bedrag dat je nog steeds zelf dient te betalen, al je medische kosten terugbetaald. De verzekering dekt bij hospitalisatie of zware ziekte alle uitgaven die niet door de sociale zekerheid vergoed worden.

Premies stijgen

Verzekeraars hebben de laatste jaren hun aanbod flink uitgebreid. Zo kan je tegenwoordig rekenen op de terugbetaling van de kosten voor en na een ziekenhuisopname, van een medische behandeling bij je thuis (zonder tijdslimiet) of van een dagopname in het hospitaal.

Keerzijde van de medaille is wel dat de premies de laatste tijd flink aan het stijgen zijn. Die stijging is natuurlijk in lijn met de steeds hogere kosten van de gezondheidszorg, vooral omdat verzekeraars wettelijk gesproken bepaalde reserves moeten aanhouden. Hoe hou je in zo'n geval je verzekering betaalbaar?

Verhoog je franchise

Stijgen de premies van je hospitalisatieverzekering te snel? Dan kan je altijd met je verzekeraar onderhandelen over een 'bevriezing' van je bijdrage, weliswaar in ruil voor een hogere franchise (het deel van de kosten dat je hoe dan ook zelf moet betalen).

Voorbeeld: de IS 2000 verzekering van DKV

Deze formule dekt de kosten van de hospitalisatie zelf, van de verzorging 1 maand voor en 3 maanden na de opname, van ambulante zorgen en de behandeling van zware ziektes.

(a) - Een verzekerde van 32 jaar betaalt een maandelijkse premie van:

 • 25,09 euro zonder jaarlijkse franchise
 • 21,18 euro met een jaarlijkse franchise van 125 euro
 • 18 euro met een franchise van 250 euro
 • 13,24 euro voor een franchise van 500 euro

(b) - Een verzekerde van 60 jaar betaalt voor datzelfde product een maandelijkse premie van:

 • 60,98 euro zonder jaarlijkse franchise
 • 50,69 euro met een jaarlijkse franchise van 125 euro
 • 42,30 euro met een franchise van 250 euro
 • 29,82 euro voor een franchise van 500 euro

Wie met andere woorden bereid is een deel van de kosten zelf te betalen, kan in de jaren dat hij of zij geen beroep moet doen op de verzekering zowat de helft sparen.

De contracten

Wie op het punt staat een hospitalisatieverzekering af te sluiten, doet er zeker goed aan de contracten van de verschillende aanbieders nauwgezet te vergelijken. "Kijk vooral goed na wat je maatschappij biedt in geval van zware ziekte", benadrukt Josette van Elderen, de ombudsvrouw voor de verzekeringssector. De verschillen zijn daar dan ook het grootst:

 • Bij sommige contracten geldt een plafonnering van de uitgaven, vaak drie keer het bedrag dat door het Riziv terubetaald wordt. Andere verzekeraars bieden een ongelimiteerde tussenkomst in ruil voor een hogere premie.
 • De lijst van zware ziektes die door de verzekering gedekt zijn, verschilt naargelang de maatschappij.
 • Sommige contracten betalen de kosten voor zware ziektes alleen terug als er een opname in het hospitaal voor nodig is. Maar meer en meer zware ingrepen gebeuren tegenwoordig 'ambulant'.

Een laatste aandachtspunt duikt op wanneer je van werk verandert. Ben je bij je oude werkgever al verzekerd (via een groepscontract), let er dan goed op dat je je voorwaarden kan 'meenemen'. Dat is verplicht door de zogenaamde 'Wet Verwilghen'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud