Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Huishoudens verbruiken minder water

Het gemiddelde huishoudelijke drinkwaterverbruik is vorig jaar gedaald, van 72,28 kubieke meter per aftakking naar 71,90 kubieke meter. Dat blijkt uit de jaarcijfers van waterbedrijf De Watergroep, die vrijdag zijn voorgesteld.
©Foto Grohe

Die daling is nadelig voor de inkomsten van het bedrijf, klinkt het. De Watergroep hoopt dat de Vlaamse overheid daarmee rekening houdt bij de totstandkoming van de uniforme tariefstructuur, die investeringen veilig moet stellen.

Op 1 januari 2016 wordt het gratis volume water afgeschaft. Er wordt een methodologie ontwikkeld om zowel de drinkwater- als de afvalwaterprijs voor een langere termijn gestructureerd vast te leggen. 'Het is belangrijk dat er bij de nieuwe tarieven ruimte is om investeringen te kunnen blijven doen', zegt Herman Van Autgaerden, voorzitter van De Watergroep. 'We vragen de Vlaamse overheid om de vaste vergoeding per aansluiting op een degelijk niveau te houden' om onder meer de waterzekerheid te kunnen garanderen.

Er is nog geen duidelijkheid over die nieuwe tariefstructuur. 'Het uitgangspunt is dat het budgetneutraal blijft voor de klant, er zijn ook sociale correcties', klinkt het bij De Watergroep. Het is nog afwachten hoe het evenwicht zal zijn tussen de vaste vergoeding en de prijs per m³ water. 'Rond de zomer moeten de grote lijnen duidelijk zijn, want dit vraagt ook veranderingen wat betreft IT.'

Behalve investeringen in onder meer renovatie en nieuwe technologie wil het bedrijf - in het kader van het toekomstplan voor 2014-2020 - de schuldgraad onder controle houden. Het personeelsbestand wordt met 6 procent verminderd tegen 2020, maar dat zal niet door naakte ontslagen gebeuren. Binnen die periode gaan verschillende werknemers op pensioen, bepaalde functies zullen dan ook niet meer vervangen worden, aldus directeur-generaal Boudewijn Van De Steene. Daarnaast zullen de werkingskosten verminderd worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud