Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Huurgarantieverzekering: verzekerd tegen slecht betalende huurders

Op de markt is er een beperkt aanbod van verzekeringen waarmee u zich als verhuurder kunt indekken tegen het risico dat uw huurder niet meer betaalt. Doorgaans kunt u kiezen voor hoeveel maanden achterstallige huur u zich wilt indekken.
©Filip Ysenbaert

Dit soort van huurgarantieverzekering moet normaal gezien worden aangegaan als u het huurcontract afsluit. Het is niet de bedoeling dat u zo’n verzekering afsluit op het ogenblik dat er problemen rijzen.

In sommige gevallen is het wel mogelijk om voor lopende huurcontracten een verzekering af te sluiten. Maar dan moet u bewijzen dat er tot dan geen betaalachterstand was. Bovendien is er dan toch nog een wachtperiode voordat de verzekering ingaat.

Meer weten over vastgoed?

Wilt u meer weten over vastgoed? Lees dan zeker ook onze rubriek 'Vastgoed'. U vindt er alles wat u moet weten over uw onroerend goed: van kopen tot (ver)huren, over bouwen en renoveren, van uw eigen woning tot uw tweede verblijf.

Aan deze vorm van verzekering hangt wel een vrij hoog prijskaartje. De premie die u betaalt, bedraagt afhankelijk van de gekozen formule tussen 3 en 7 procent van het huurbedrag.

Alternatief

Een alternatief is verhuren via een sociaal huisvestingskantoor. In dat geval bent u zeker van uw maandelijkse inkomsten, zelfs als het pand leegstaat. Sociale verhuurkantoren hebben als doel ook mensen met een lager inkomen of met een onzekere woonsituatie een dak boven het hoofd te bieden tegen een betaalbare prijs.

Betaalbaar betekent in dit geval voor een lagere huurprijs dan u op de privéhuurmarkt voor uw pand zou krijgen. Reken op een huurprijs die zowat 15 procent lager ligt dan de gangbare huurprijzen.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud