Netto Het antwoord op al uw geldvragen

In nood buiten Europese Unie? Altijd overheidsbijstand

Belgen die nood hebben aan overheidsbijstand in een land dat geen deel uitmaakt van de Europese Unie, kunnen voortaan aankloppen bij de ambassade of het consulaat van een andere EU-lidstaat als België er niet vertegenwoordigd is.
In Phnom Penh heeft ons land geen diplomatieke vertegenwoordiging. Belgen in nood kunnen er voortaan aankloppen bij de ambassade of het consulaat van een ander EU-land. ©EPA

Dat is het resultaat van een Europese richtlijn die op 1 mei in werking treedt.

Consulaire bescherming is een ruim begrip dat meestal betrekking heeft op overheidsbijstand bij noodsituaties als een sterfgeval, een ernstig ongeval, ziekte, een arrestatie of een geweldmisdrijf.

Dankzij de richtlijn over bescherming voor Europese burgers die buiten de EU wonen of reizen, zullen EU-onderdanen die hulp nodig hebben op een plek waar hun eigen land niet vertegenwoordigd is, vanaf 1 mei terechtkunnen bij de ambassade of het consulaat van gelijk welke andere EU-lidstaat. Die moet hen dan bijstand verlenen alsof het om hun eigen staatsburgers gaat.

Voorbeeld

Een voorbeeld. Een Belg die in Cambodja een zwaar verkeersongeval heeft en gerepatrieerd moet worden, zal daarvoor niet op de Belgische vertegenwoordiging in het land kunnen rekenen. In Phnom Penh bevindt zich enkel een ereconsulaat, de dichtstbijzijnde Belgische ambassade is die in de Thaise hoofdstad Bangkok.

De Belg in kwestie zal zich als 'niet-vertegenwoordigde EU-burger' tot de vertegenwoordiging van Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Spanje of het Verenigd Koninkrijk mogen wenden om bijstand te zoeken. Die landen hebben in Cambodja wel een ambassade of consulaat en moeten Belgen in nood dus als hun eigen landgenoten behandelen.

Volgens de Europese Commissie reizen of wonen bijna zeven miljoen Europeanen naar niet-EU-landen waar hun eigen land geen ambassade of consulaat heeft. In meer dan zestig procent van de gevallen van consulaire bescherming wordt gevraagd naar een snelle afgifte van reisdocumenten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud