Het 'inkomen' waarover de FOD Economie spreekt in zijn statistieken, is het 'netto belastbare inkomen'. Dat bedrag werd berekend op basis van de aangiften in de personenbelasting. Het bedrag over 2012 komt neer op een stijging van 3,4 procent in vergelijking met 2011.
De statistici die het rapport opmaakten, merken wel op dat die stijging voor een deel 'kunstmatig' is. 'De fiscale reglementering met betrekking tot de aftrekbare bestedingen kende een wijziging', merken ze op. 'Voor 2012 werden bepaalde aftrekbare bestedingen (zoals giften en uitgaven voor kinderopvang) van het netto inkomen afgetrokken, waardoor de belastbare basis lager lag. Door de omvorming worden deze aftrekbare bestedingen vanaf 2012 als een belastinvermindering beschouwd, waardoor de belastbare basis vergroot.'
De algemene cijfers verbergen ook grote regionale verschillen, zowel tussen gewesten, provincies als gemeenten. Het gemiddeld inkomen in Vlaanderen ligt met 17.765 euro gevoelig boven het nationale gemiddelde. Wallonië (15.736 euro) en het Brussels Gewest (13.312 euro) blijven onder die grens.
Gemiddeld inkomen per inwoner, per gewest
Het mediaaninkomen, dat minder vertekend wordt door de uitersten, belandde op 22.610 euro, een toename met 4,6 procent in vergelijking met 2011. De onderliggende trends van de regionale verschillen zijn daarbij grosso modo dezelfde. Vlaanderen komt daar uit op 24.054 euro, Wallonië op 21.214 euro en Brussel op 18.526 euro.
De grootste verschillen tekenen zich echter af tussen de rijkste en armste gemeenten van ons land. Sint-Martens-Latem staat helemaal bovenaan met een gemiddeld inkomen van 25.375 euro, 52,5 procent boven het nationale gemiddelde. Met een groeiritme van 4,5 procent stijgt het inkomen er jaar op jaar ook sneller dan het gemiddelde.
Helemaal onderaan bengelt Sint-Joost-ten-Node, waar het gemiddeld inkomen 8.242 euro bedraagt. Dat is de helft onder het nationale gemiddelde. En de groei van het inkomen blijft met 2,4 procent ook afgetekend onder het nationale groeiritme. Daardoor groeit de kloof tussen de rijkste en de armste gemeente van ons land, wat blijkt uit onderstaande grafieken:
Wie zelf alle cijfers wil doorploegen, kan dat doen via de interactieve pagina die de FOD Economie ter beschikking stelt. Daar kan u zelf kiezen welke gegevens u voor welke geografische zone te zien wil krijgen.