analyse

Is een dure smartphone ook beter?

©REUTERS

In de hoogste regionen van de smartphonemarkt zijn prijzen rond 1.000 euro al even geen rariteit meer. Maar wat krijgt u méér als u zoveel geld uitgeeft? Een vergelijking tussen een iPhone en een goedkope Chinese smartphone.

Voor die Chinese gsm viel de keuze op de Xiaomi Redmi Note 7, die u voor minder dan 200 euro in huis haalt. De iPhone is een XR, waar Apple minstens 859 euro voor verlangt. We gingen niet voor de iPhone XS of XS Max, want die zijn met een duur oled-scherm uitgerust en dat is geen eerlijke concurrentie voor het lcd-scherm van de Redmi.

Scherm

©rv

Om meteen met dat scherm te beginnen: dat van de Xiaomi staat meer dan behoorlijk zijn mannetje tegenover zijn Amerikaanse tegenstander. Het schijnt behoorlijk helder en is zelfs in het zonlicht goed te gebruiken. Het is ook iets groter dan dat van de iPhone (6,4 versus 6,1 inch) en zijn pixeldensiteit is met 409 pixels per inch zelfs een stuk hoger dan de 326 pixels van de iPhone, al merkt u dat verschil op kleine schermen niet. De Xiaomi heeft ook een veel kleinere ‘notch’ of uitsparing voor de frontcamera, meer dan een druppel is het eigenlijk niet.

In de notch van de iPhone zit het (kostelijke) FaceID-systeem verwerkt, waarmee u de telefoon kunt ontgrendelen via gezichtsherkenning. Eerlijk is eerlijk: die FaceID werkt als een zonnetje. Het is pijlsnel, veilig en accuraat, het ontgrendelen van de gsm en apps gaat zo snel en vanzelfsprekend dat we er zelfs niet meer bij moeten nadenken. We zouden het niet meer willen ruilen met een traditionele vingerafdrukscanner.

U raadt het al: de Xiaomi heeft wel zo’n scanner. Die zit ook op de rug van het apparaat en niet in het scherm verwerkt, wat nochtans de meest logische plaats is. De kostenbesparingen moeten natuurlijk van ergens komen.

Batterij

Ook voor de batterij hoeft de Redmi zich niet te schamen. De Chinese smartphone wordt van elektriciteit voorzien door een batterij van 4.000 mAh, waarmee hij een stuk meer power heeft dan de gemiddelde gsm. Bij een normaal gebruik houdt hij het zeker anderhalve dag vol. Om stroom te tanken gebruikt hij een moderne USB-C-aansluiting en niet de in deze prijsklasse veel courantere USB-mini-jack. Bovendien bezit hij snellaadtechnologie, zodat een lege batterij snel weer vol is. Het is alleen jammer dat Xiaomi geen snellader in de doos meelevert, daar zult u dus 35 euro extra voor moeten uitgeven.

De XR is op dit moment de zuinigste iPhone, al heeft hij een batterij van ‘maar’ 2.900 mAh. Net als de Xiaomi gaat hij met een volle accu gemakkelijk langer dan een dag mee. Ook fijn: de iPhone kunt u draadloos opladen, maar u moet er wel - in de traditie van Apple - een aparte lader voor kopen. Die mogelijkheid heeft de Redmi niet.

Foto’s

Tot enkele jaren geleden was het eenvoudig: wilde u de beste camera in een smartphone, dan moest u een iPhone hebben. Die tijden zijn voorbij. In het topsegment zijn toestellen als de Huawei P30 Pro en de Google Pixel 3 de producten van Apple voorbijgestoken. Wat Apple nog meer zorgen moet baren: ook in de laagste prijscategorieën is het kwaliteitsverschil een stuk kleiner geworden. Voor een toestel dat nog geen 200 euro kost, heeft de Redmi een verrassend goede camera. Bij helder zonlicht kan hij foto’s voorleggen met veel contrast, scherpe details en krachtige kleuren. Zelfs na het vallen van de duisternis kan de Chinese gsm nog prima mee met de Apple. Zijn speciale nachtmodus behoudt veel detail bij weinig licht en houdt de ruisniveaus op een aanvaardbaar niveau.

Bij het nemen van foto’s in portretmodus - waarbij software de achtergrond een artistieke waas geeft - viel ons ook iets op: de Xiaomi is veel beter in het onderscheiden van fijne haarlokken. Bij de Apple zijn die vaak mee wazig gemaakt, wat een onnatuurlijk effect geeft. De Redmi beeldt ze stukken scherper af.

©rv

Waar de iPhone de Redmi wel in het stof laat bijten, is bij het filmen. Dat doet de iPhone in een fantastische 4K-beeldkwaliteit met 60 frames per seconde en met een erg goede stabilisatie. De Redmi houdt het op 1080p, met een minder goede stabilisatie en matigere audio.

Gebruiksgemak

Het gebruiksgemak van een smartphone is lastig te vergelijken, want het hangt af van persoonlijke voorkeuren en gewoonten. Voor ons scoort Apple op dat vlak de beste punten, al speelt allicht mee dat we sinds 2010 vooral een iPhone hebben gebruikt als dagelijkse telefoon. Zijn besturingssysteem iOS zit net wat logischer en gebruiksvriendelijker in elkaar dan Googles Android, waar de Redmi op draait.

Het verschil is wel veel kleiner dan vroeger. Op sommige punten heeft Android al een streepje voor op iOS, in het beheren van notificaties bijvoorbeeld. Dat je in iOS geen wifi-punt kunt selecteren door in de shortcuts lang op het wifi-icoontje te drukken, gaat ook ons petje te boven.

Wat Android ontbeert in de prijsklasse van de Redmi is de boterzachte soepelheid van de iPhone. Apps draaien meestal probleemloos, maar bij het scrollen door menu’s of door een lange reeks foto’s stottert het Chinese toestel al eens. Het wordt nooit zo erg dat het echt stoort, maar je merkt het wel. Jammer ook dat de Redmi niet met een NFC-chip komt, contactloos betalen lukt dus niet met deze telefoon.

Ecosysteem

Nog een voordeel (nu ja, ’t is maar hoe u het bekijkt) waarmee Apple kan uitpakken, is het stevige appecosysteem in elke iPhone. iPhoto, iCloud, iMessage, Homekit, Apple Music… ze zitten allemaal diep verankerd in het besturingssysteem van de telefoon. Enerzijds komt dat het gebruiksgemak ten goede, anderzijds sluit het gebruikers bijna onzichtbaar op in de Apple-gevangenis. En hoe langer u daar vertoeft, hoe lastiger het wordt om eruit te breken.

Conclusie

Is de Redmi de perfecte smartphone? Natuurlijk niet, maar de iPhone ook niet. Ongeveer elk gebrek dat de Xiaomi heeft tegenover de XR (en dat zijn er niet veel) is goed te praten met een simpele opmerking: het Chinese toestel kost ruim vier keer minder. Het geld dat je bespaart, kan voor velen meer waard zijn dan de optelsom van zijn kleine tekortkomingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n