Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Is jouw job volgend slachtoffer bankencrisis?

De kredietcrisis breidt uit van de financiële sector naar de algemene economie. Tal van sectoren zetten zich schrap. Welke en hoe kan je je wapenen? We zetten het op een rijtje.
Advertentie

(netto/cnn money) – Fortis lijkt op het droge getrokken. Zeker voor de spaarders van Fortis is er duidelijkheid, voor aandeelhouders is het nog even wachten. Voor het personeel houdt de Belgische overheid vol dat er met haar blokkeringsminderheid in Fortis voldoende garanties zijn om te kunnen ingrijpen. Bovendien zou het kantorennetwerk zo goed als intact moeten blijven, wat al een hele garantie is voor werkgelegenheid. BNP Paribas houdt het voorlopig nog op een karig commentaar dat stelt dat ze de situatie bestudeert. Op de hoofdzetel zullen wellicht wat veranderingen volgen gezien het logisch lijkt dat het centraal hoofdkwartier naar Frankrijk zal verhuizen. Dat zou invloed kunnen hebben voor zo'n 9.000 van de 20.000 Belgische werknemers in Fortis.

Financiële gezondheid = inkrimpen

In crisistijden moeten alle bedrijven iedere euro sowieso omdraaien vooraleer hem uit te geven. Welke jobs en sectoren komen in het vizier als er op werkkrachten moet bespaard worden? 

Hoge salarissen liggen in het vizier

Als fors moet bespaard worden, verschijnen hoge kostenposten meteen op de radar. Wie dubbel zoveel verdient, kan best ook dubbel zoveel presteren.

Overbodige en overlappende functies

Bij een overname is een herstructurering vaak logisch. Een fusiebedrijf heeft zelden twee marketingmanagers, twee juridische diensten of twee ceo's nodig. Maar ook in crisistijden gaan bedrijven nauwer kijken naar jobbeschrijvingen en die beter afbakenen. Onder saneringsdruk kan daar wel eens geknipt of geschoven worden. Flexibiliteit en netwerking bewijzen op dat moment hun nut. 

Nieuwkomers hoeven niet altijd te vertrekken

Je zou kunnen denken dat nieuwkomers, vaak nog aan een proefperiode gebonden, bovenaan de sneuvellijst van een werkgever staan. Maar de goedkope vertrekpremie haalt het niet altijd van de dure anciënniteitsvogels. Nieuwkomers presteren soms dubbel zoveel als gevestigde waarden waardoor ze relatief goedkoop worden. 

Toverwoord: flexibiliteit

Droomjob?
Op zoek naar je droomjob.
Lees hier de tips

Bedrijven die geld verdienen tijdens crisissen, zijn bedrijven die snel lessen trekken en bijsturen waar nodig. Het zijn bedrijven die minitieus gaan kijken naar iedere kostenpost binnen een bedrijf. Door de vinger aan de pols te houden, kunnen ze snel en efficiënt ingrijpen. Ze snijden in departementen die niet rendabel genoeg zijn en investeren in zaken die in de toekomst zorgen dat het bedrijf snel weer gezond wordt. 

Flexibele bedrijven overleven dankzij flexibele werknemers. Cameleonwerknemers die zich snel kunnen aanpassen aan een nieuwe werkomgeving, baas of takenpakket zullen langer overeind blijven dan bromberen. 

Welke sectoren?

In vele bedrijven is al een aanwervingsstop ingevoerd. Openstaande vacatures worden zonder gevolg afgesloten of opstappende collega's worden niet meer vervangen. Rekruteringsbureaus moeten alsmaar selectiever zoeken naar witte raven voor de zeldzame functies die nog openstaan. Welke sectoren kunnen zich nog aan aanpassingen verwachten? 

  • Dat de financiële sector aangetast is, staat buiten kijf. In de eerste plaats denkt iederaan aan bankkantoren maar ook heel zijdelingse activiteiten staan onder druk. Traders, vermogensbeheerders, consultants, ... is een aangrenzende sector waar de gevolgen zich zullen laten voelen.
  • Alsmaar meer signalen tonen dat ook de consument het laat afweten waardoor het industrieel proces stokt. Er worden minder auto's verkocht, dus zijn nu al sommige shifts van autoploegen technisch werkloos. Er wordt minder gereisd waardoor vliegtuigmaatschappijen in problemen raken. Er wordt minder geld aan luxe uitgegeven waardoor winkels minder zullen verkopen. 
  • De groei van de technologiesector staat op de helling. Sectorfederatie Agoria liet al weten dat het in 2009 vreest voor 3.000 banen door dalende vraag, stijgende energiekosten en kredietschaarste.
  • De vastgoedsector begint ook te lijden onder de crisis. Nieuwbouw valt terug waardoor sommige bouwploegen overbodig dreigen te worden bij bouwbedrijven. Bestaande huizen die worden doorverkocht, staan veel langer te koop dan vroeger, wat wijst op een afkoeling. Makelaars die niet voldoende huizen kunnen verkopen om hun kosten te dekken, zullen moeten besparen. 
  • De commerciële sector komt hiermee ook onder druk te staan. Sectoren die niet met basisbehoeftes als kledij of voeding te maken hebben, hebben te lijden. Of je nu reclame, wagens of reizen verkoopt, je krijgt het moeilijker om je zaken aan de man te brengen.

Als alle werknemers uit die sectoren zelf moeten besparen, gaan ze minder uitgeven waardoor ook nieuwe sectoren weer gaan besmet raken. Zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht. 

Welke sectoren zijn crisisbestendig?

  • In de eerste plaats zijn er de sectoren die teren op geldproblemen die er zonder al te grote kleerscheuren moeten vanaf komen. Integendeel. Incassobureau's, gerechtsdeurwaarders, schuldbeheerders, gespecialiseerde advocaten, ... enz. kunnen een graantje meepikken van de crisis. 
  • Officieel zijn we nog niet in recessie, maar in recessietijden is het geweten dat er meer inbraken en diefstallen gemeld worden. Veiligheidsfirma's zullen dus op steun uit onverwachte hoek kunnen rekenen.
  • Verder zijn er nog sectoren die per definitie crisisbestendig zijn als uitvaartdiensten, rusthuizen en gezondheidssector. recent verscheen nog een studie van het Planbureau die verwacht dat de gezondheidssector zijn grootste stijging ooit zal kennen tussen nu en 2013.
Lees hier dossier over bankencrisis

We bundelden de meest gestelde (spaar)vragen, de beste spaarproducten en andere tips om de crisis goed door te komen in een online-dossier. Lees het hier na.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud