Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Jaar na jaar meer jobstudenten

Ook in 2014 lag het aantal jobstudenten opnieuw 2,8 procent hoger dan een jaar eerder, een stijging die in lijn ligt met die van de voorgaande jaren. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Meer dan één op de drie kleine ondernemingen wil dit jaar meer jobstudenten inzetten.
©Photo News

Vorig jaar waren er 469.602 jobstudenten, signaleert de ondernemersorganisatie NSZ op basis van cijfers van de RSZ, of 2,8 procent meer dan de 456.930 uit 2013. Sinds vorig jaar rekent de RSZ ook de jobstudenten mee die werden tewerkgesteld bij lokale besturen - in het cijfer voor 2013 zijn zij ook toegevoegd om een juiste vergelijking te maken. Bij de lokale besturen vinden een kleine 30.000 jongeren een studentenjob.

Voor dit jaar verwacht volgens NSZ 37 procent van de kleine ondernemingen meer jobstudenten aan het werk te zetten, tegenover 19 procent die denken minder werk te hebben voor studenten. NSZ schrijft het hogere verwachte aanbod aan studentenwerk toe aan de lichte economische remonte.

Ter herinnering: de federale regering kondigde aan dat jobstudenten de gedane arbeid voortaan mogen berekenen in aantal uren, met een maximum van 400 uren per jaar om onder de specifieke regels voor de sociale zekerheid te blijven vallen (geen sociale bijdragen). De uitvoering van deze hervorming is echter nog niet rond. Tot nader order mogen jobstudenten 50 dagen - dus uitgedrukt in dagen - werken. Ook een dag waarop slechts twee of drie uur is gewerkt, telt daarbij als een werkdag. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud