Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Kaartenfraude stijgt voor eerst in vier jaar

De fraude met krediet- en debetkaarten in Europa is in 2012 voor het eerst in vier jaar gestegen. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Centrale Bank (ECB). Vooral de fraude met betalingen via het internet nam toe.
(photonews)

In 2012 ging 1 euro verloren door fraude voor elke 2.635 euro die werden uitgegeven met krediet- en debetkaarten. Dat vertegenwoordigt 0,038 procent van de 3.500 miljard euro aan transacties, tegenover 0,036 procent in 2011.

De totale waarde van de fraude groeide tussen 2011 en 2012 met 14,8 procent tot 1,33 miljard euro. In vergelijking met 2008 daalde de fraude met 9,3 procent, hoewel de waarde van de transacties met 17 procent toenam.

'We moeten waakzaam blijven, hoewel de fraude in de Europese betaalruimte lager is dan elders dankzij hogere veiligheidsnormen', zegt Vitor Constancio, ondervoorzitter van de ECB. De Europese betaalruimte omvat de 28 landen van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen en Zwitserland.

Zowat 60 procent van de fraude gebeurt bij betalingen via internet, de post of per telefoon (CNP). Een kwart van de fraude gebeurt via terminals op de plaats waar producten worden verkocht (POS). Een zesde van de fraude gebeurt via biljettenverdelers (ATM).

Vooral de CNP-fraude vertoont een stijgende trend. Maar de ECB merkt op dat betalingen via internet, de post en telefoon stijgen met 15 tot 20 procent per jaar, terwijl de andere transacties slechts met 4 procent groeien.

De fraude is het grootst in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg en het laagst in Roemenië, Hongarije en Litouwen. In België is de fraude iets lager dan het Europese gemiddelde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud