Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Kamer stelt stemming over Belgische class action uit

De Kamer keurde deze namiddag dan toch niet het wetsontwerp goed dat het voor gedupeerde consumenten mogelijk maakt een groepsvordering in te stellen en zo een schadevergoeding te bekomen. Volgens de oppositie probeerde minister van Consumentenzaken, Johan Vande Lanotte, het rapport van de bevoegde kamercommissie te vervalsen. Vande Lanotte ontkent die aantijging met klem.
©Shutterstock

Consumenten die alle de dupe zijn van eenzelfde inbreuk op de consumentenbescherming zouden voortaan hetstel kunnen vragen voor de geleden schade door een beroep te doen op een collectieve vordering. Bedorven etenswaren, concurrentiebeperkende afspraken, lekkende borstimplantaten,... Voorbeelden van situaties waarbij consumenten schade kunnen lijden, zijn legio.

De minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte ( sp.a) bestempelde de collectieve vordering altijd al als 'het sluitstuk van de consumentenbescherming'. Nu aarzelen benadeelde consumenten vaak om naar de rechtbank te stappen omdat ze in het duister tasten over de kostprijs, de duur en de afloop van een gerechtelijke procedure. Hij hoopte dan ook dat het wetsontwerp deze namiddag in de Kamer groen licht zou krijgen.

Maar uiteindelijk ging de stemming niet door. Volgens Peter Dedecker van de N-VA probeerde Vande Lanotte het rapport van de bevoegde kamercommissie te vervalsen. Dedecker was rapporteur van die commisie. Stefaan Van Hecke van Groen gaat nog een stap verder en beweert dat de minister twee pagina's uit het rapport wilde schrappen.

Maar de woordvoerster van Vande Lanotte ontkent dat met klem. 'Er is wel een menselijke fout gebeurd waarbij een adviseur van Vande Lanoote een wijziging heeft aangebracht in een vraag van Stefaan Van Hecke (Groen). Die vraag betrof de gevolgen bij  medische fouten. Maar de aantijgingen zijn overroepen.'

De woordvoerster spreekt van een menselijke vergissing. 'Het ging zeker niet om een poging tot vervalsing.'  

In de wandelgangen van de Kamer leidde een en ander tot een fikse rel tussen Vande Lanotte, Dedecker en Van Hecke. De stemming over het wetsontwerp wordt uitgesteld tot na de krokusvakantie.

Eén en ander komt ook ongelegen voor Ivo Mechels van Test-Aankoop.  Mechels stuurde al vroeg in de namiddag een tweet de wereld in met de melding dat het ontwerp was gestemd, zonder dat dit echt was gebeurd.

Ook Test-Aankoop zal dus nog enig geduld moeten uitoefenen vooraleer de organisatie gedupeerde consumenten via de collectieve vordering kan vertegenwoordigen.

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.