Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Kies de goede weekdag om te trouwen

Trouwen kost geld. Dan denken we meteen aan de receptie en het feest achteraf. Maar ook de burgerlijke trouw is niet gratis. De ene dag is al duurder dan de andere.
Advertentie

(netto) – Koppels die aankondigen dat ze gaan trouwen, krijgen gegarandeerd de vraag 'Voor wanneer is het?'. Meestal antwoorden ze dan met een datum die enkele maanden tot een jaar later valt. Sommige koppels beginnen zelfs al zo'n 2 jaar op voorhand aan de voorbereidingen van de heuglijke dag. Een huwelijk vergt heel wat voorbereiding en een goede locatie voor het feest vinden is niet vanzelfsprekend. Maar in elk geval geldt de wetmatigheid: hoe uitgebreider het feest, hoe gepeperder de rekening.

Maar zelfs wie het erg bescheiden houdt, bewust of uit financiële noodzaak, kan niet om bepaalde kosten heen. Trouwen is ook iets formeels, waar de nodige administratieve stappen aan verbonden zijn. Welke kosten komen er allemaal bij kijken?

1. De ondertrouw

Voor u voor de wet kunt trouwen, moet u persoonlijk aangifte doen van uw huwelijk op de dienst burgerlijke stand van uw woonplaats. Die aangifte noemt men ook ‘de ondertrouw’. Het huwelijk mag ten vroegste voltrokken worden op de 14de dag na de datum van opmaak van de huwelijksaangifte en ten laatste 6 maanden na de 14de dag na de huwelijksaangifte. In heel wat gemeenten kunt u wel al een jaar op voorhand uw trouwdatum reserveren. De datum wordt dan pas definitief op het moment van de aangifte.

Bij de aangifte moet u enkele vragen beantwoorden en bepaalde documenten voorleggen. Sinds 2006 moeten de aanstaande echtgenoten niet langer alle vereiste documenten zelf afleveren. De ambtenaar van de burgerlijke stand neemt gedeeltelijk die taak over. U moet wel nog antwoorden op vragen zoals wanneer u wenst te trouwen, of u van plan bent een huwelijkscontract te sluiten, waar jullie gaan wonen na het huwelijk, enzovoort. Voor het aanleggen van het huwelijksdossier rekenen sommige gemeenten een bepaald tarief aan. In Leuven bijvoorbeeld bedraagt de kostprijs 17 euro.

2. De trouw

Trouwen voor de wet kan niet zomaar op elk moment. De meeste gemeenten hanteren ‘openingsdagen’ of ‘openingsuren’. In Leuven bijvoorbeeld worden huwelijken alleen voltrokken op maandag tussen 14.00 en 15.00 uur, op woensdag tussen 11.00 en 12.00 uur, vrijdag vanaf 14.00 uur en op zaterdag tussen 11.00 en 13.00 uur. De datum bepaalt u zelf, maar het uur legt de ambtenaar van de burgerlijke stand vast.

In Antwerpen kunt u op dinsdag, vrijdag of zaterdag voor de wet trouwen. Verkiest u maandag, woensdag of donderdag, dan kan dat ook, maar dan betaalt u wel 124 euro administratie- en organisatiekosten.

In sommige gemeenten kunt u kiezen tussen een sobere en een feestelijke plechtigheid. In Gent bijvoorbeeld kunt u kosteloos voor de wet trouwen, maar voor een toeslag van 200 euro krijgt u een ‘praalhuwelijk’. Dat houdt in dat de 'luxelopers' worden gelegd (lopers met leeuwen) en dat de tapijten zijn afgezoomd met draperieën in plaats van met sierkoorden. Buiten worden de baldakijnen opgezet. Het koppel wordt bij het binnenkomen voorafgegaan door een ceremoniemeester en de familie wordt 'in suite' begeleid onder het spelen van de bruiloftsmars. Bij het buitengaan wordt dezelfde ceremonie gevolgd. Praalhuwelijken duren ook iets langer: ze worden ‘slechts’ om de 10 minuten geprogrammeerd, terwijl bij kosteloze huwelijken 3 koppels per kwartier gehuwd worden. 

Bepaalde gemeenten bieden de jonggehuwden vlak na de trouwplechtigheid een glas en een hapje aan, andere doen dat niet. Nog andere gemeenten geven het trouwkoppel de optie, ook hier weer tegen een bepaalde kostprijs. De stad Gent biedt 3 flessen champagne aan voor 150 euro.

Vroeger moest het wettelijk huwelijk verplicht in het gemeentehuis gebeuren. Sinds augustus 2009 kan een wettelijk huwelijk ook buiten het gemeentehuis worden gesloten. De plaats moet wel nog altijd openbaar zijn met een neutraal karakter en de gemeente moet er het uitsluitend gebruiksrecht over hebben. Gentse koppels kunnen daardoor op vrijdag om 16.30 uur trouwen in het Gravensteen. Ze moeten daar dan wel 500 euro voor over hebben.

3. Het trouwboekje

Een koppel dat trouwt, krijgt als bewijs en als aandenken een trouwboekje. Dat trouwboekje moet u altijd betalen en kost in zowat alle gemeenten 15 euro. Wenst u ook enkele afschriften uit de huwelijksakte (voor uw werkgever bijvoorbeeld), dan kost u dat ook enkele euro’s.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud