Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Kinderen krijgen lagere en wellicht ook laatste schoolpremie

2,7 miljoen kinderen krijgen vrijdag een verlaagde schoolpremie. In Vlaanderen is het mogelijk de laatste keer dat de premie wordt uitgekeerd.
©Saskia Vanderstichele

Door de besparingsmaatregelen die de federale regering in 2013 nam, daalt het bedrag van de jaarlijkse schoolpremie dit jaar opnieuw met 15 procent. Ook vorig jaar werd het mes gezet in de jaarlijkse toelage bij de kinderbijslag. Toen ging de schoolpremie, vooral voor de oudere kinderen, met ongeveer 15 procent naar omlaag.

Het Kinderbijslagfonds Partena berekende dat de maatregel de federale overheid in 2013 21 miljoen euro aan besparingen opleverde. ‘Dit jaar brengt de maatregel de schatkist nog eens 17 miljoen euro op, wat de totale besparing op 38 miljoen euro brengt’, zegt Marc Ertveldt, expert bij het kinderbijslagfonds. Bij de invoering van de maatregel in 2013 mikte de federale regering nochtans op een hogere besparing.

Het exacte bedrag van de schoolpremie dat u vrijdag samen met de kinderbijslag van juli ontvangt, hangt af van de leeftijd van uw kinderen (zie tabel). Het maakt niet uit of de ouders werknemers, zelfstandigen of ambtenaren zijn. Het bedrag is voor alle kinderen in dezelfde leeftijdscategorie hetzelfde. Alleen kinderen met recht op een verhoogde kinderbijslag - dat zijn onder meer kinderen van alleenstaande, werkloze of zieke ouders - zien de schoolpremie niet teruggeschroefd. Voor hen blijft de tussenkomst dezelfde als de twee voorgaande jaren.

De schoolpremie werd in 2006 ingevoerd om de kosten voor ouders van schoolgaande kinderen te drukken. ‘Het begin van het nieuwe schooljaar laat zich elk jaar voelen in de portemonnee van de ouders. Door de inschrijvingsgelden, de aankoop van nieuw schoolmateriaal en kledij is september voor ouders met kinderen een loodzware maand’, aldus Ertveldt. Volgens de deskundige kost een kleuter een ouder bij het begin van het schooljaar al gauw 300 euro, een hogeschoolstudent 2.000 euro. Gemiddeld kost een kind bij het begin van elk schooljaar 800 euro.

De kans is groot dat de schoolpremie dit jaar voor het laatst aan Vlaamse kinderen wordt toegekend. Want sinds 1 juli is de Vlaamse overheid bevoegd voor de materie. In het Vlaamse regeerakkoord staat letterlijk dat ‘de leeftijdsgebonden toeslagen bij de kinderbijslag worden afgeschaft’. Volgens Ertveldt is de schoolpremie zo’n leeftijdsgebonden toeslag.

De bevoegde Vlaamse minister, Jo Vandeurzen ( CD&V), laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken. De woordvoerster van de minister meldt dat over de schoolpremie nog geen definitieve beslissing is gevallen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.