Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Koop en verkoop uw tweedehandsmuziek

Bent u sommige liedjes beu gehoord? Hebt u geen ruimte meer over op uw harde schijf? Dan is er goed nieuws. Want binnenkort komt ReDigi naar Europa. Via die site kunt u tweedehandsmuziek opslaan, kopen en verkopen.
©AFP

‘Dit is de deal: uw muziekbibliotheek op uw computer bevat nummers die u nooit meer beluistert. U wilt dus tracks verwijderen om plaats vrij te maken. Maar u hebt wel betaald om die muziekbestanden te downloaden! Het zou dus mooi zijn als u ze opnieuw kon verkopen. Want met het geld dat u daarmee verdient, kunt u nieuwe muziek kopen die u wel graag hoort!’ ReDigi is een onlineplatform waarop u tweedehandsmuziek kunt opslaan, kopen en verkopen. De website werd enkele jaren geleden in de Verenigde Staten opgericht en komt in de lente van dit jaar naar Europa. Het bedrijf breidt zijn catalogus ook verder uit naar e-books en videogames.

Hoe werkt het?

U schrijft zich in op de website. Vervolgens scant ReDigi de muziek die op uw computer staat. Illegale content wordt geweigerd. Muziekbestanden die u legaal hebt gedownload, worden overgeplaatst naar de servers van ReDigi (‘cloud computing’). Daarna worden de achtergebleven kopieën op uw computer verwijderd. De nummers die u niet meer wilt beluisteren, kunt u verkopen. Maar u kunt ook muziek kopen van andere muziekliefhebbers. De tweedehands nummers op ReDigi worden verkocht aan een prijs die 30 tot 40 procent lager ligt dan de muziek die u ‘nieuw’ aankoopt via kanalen als Amazon of iTunes. ReDigi houdt wel een percentage in op iedere verrichting. ‘Wij leveren gewoon een platform en een technologie zodat onze gebruikers kunnen meespelen op de digitale markt’, zegt Jaclyn Inglis, directrice public relations.

Geweigerde kopieën

Maar hoe kan ReDigi er zeker van zijn dat het om legaal gedownloade bestanden gaat? ‘De gebruikers kunnen enkel een originele track verkopen die met zekerheid legaal werd aangekocht’, antwoordt Jaclyn Inglis. ‘Kopieën worden systematisch geweigerd, zelfs als het gaat om een kopie van een CD.’ En wat als ik mijn bestanden kopieer voor ik ze op ReDigi plaats? ‘U kunt één of meerdere kopieën maken voor u uw CD verkoopt. Dat is illegaal, maar het gebeurt erg vaak. Maar wij merken het als u op ReDigi een nummer wilt verkopen dat u eerst op een CD hebt gekopieerd. Wij vragen u dan om alle kopieën te verwijderen.’ Na drie verwittigingen wordt u van het systeem uitgesloten.

Het grote verschil tussen een tweedehandsboek en tweedehands digitale bestanden is dat zulke bestanden niet veranderen na verloop van tijd. Sommige platenmaatschappijen en artiesten vrezen dat ReDigi piraterij in de kaart speelt en een nadelige invloed heeft op de verkoop. In oktober vorig jaar heeft EMI de site trouwens aangeklaagd wegens de schending van het auteursrecht. Volgens de platenmaatschappij kan de procedure om na te gaan of de bestanden legaal werden verkregen, gemakkelijk omzeild worden. Die rechtszaak loopt momenteel nog altijd in de Verenigde Staten.

Wettelijke verankering in Europa?

Toch heeft dat de ambitie van ReDigi om door te breken in Europa niet getemperd. Een recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie zou zelfs aanleiding kunnen geven tot een wettelijke verankering van de site.

In juli 2012 deed het Hof uitspraak in een rechtszaak tussen de Duitse site UsedSoft en het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle International. Oracle had klacht ingediend tegen UsedSoft omdat de site gebruikte softwarelicenties tweedehands had verkocht. Het Hof besliste dat ‘een softwareproducent zich niet mag verzetten tegen het doorverkopen van zijn gebruikte licenties die het mogelijk maken zijn online gedownloade programma’s te gebruiken’. Aangezien computerprogramma’s (software) digitale bestanden zijn die meestal van een website worden gedownload, zou dit arrest een precedent kunnen zijn. De redenering van het Hof zou wel eens kunnen doorgetrokken worden naar mp3-bestanden, films, e-books en videogames.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud