Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Koop eten in Polen, auto in Tsjechië, en niets in Denemarken

Het goedkoopste Europese land qua levensduurte is Bulgarije, en het leven kost het meest in Denemarken. Zweden, nochtans het thuisland van H&M, is het duurst voor kleding, elektronica is het goedkoopst in Polen. Dat blijkt uit het overzicht van de consumentenprijzen van Eurostat.
Verse Poolse aardbeien op de markt in Lublin. ©EPA

Nog op zoek naar een goedkope vakantiebestemming? Hotels en restaurants kosten in Bulgarije door de bank genomen slechts 46 procent van het Europese gemiddelde, en je drinkt er bovendien een goedkoop glas bij, want ook voor alcohol en tabaksproducten is Bulgarije het goedkoopste land van de EU (58% van het gemiddelde prijsniveau).

Hoewel het vrije verkeer van goederen en diensten in de Europese Unie tot een zekere nivellering van de prijzen leidt, gaat dat proces toch vrij traag. De prijzen van consumentenproducten blijven vrij sterk variëren

Weinig verrassend blijkt dat de voormalige Oostbloklanden behoorlijk goedkoper blijven, met lichte variaties naargelang de productcategorie. Zo is Polen het goedkoopst voor voeding, Hongarije voor kleding en Tsjechië voor de aankoop van een wagen. 

Verse Poolse aardbeien op de markt in Lublin. ©EPA

Bulgarije is ook over alle categorieën heen het goedkoopste land van de EU - wat overigens niet betekent dat de Bulgaren zich de meeste spullen kunnen permitteren, aangezien de prijzenmonitor niets zegt over het niveau van lonen of uitkeringen. Denemarken is het duurst van al. Voor de algemene berekening worden ook huurprijzen van woningen meegerekend, maar geen koopprijzen; de kostprijs van door de overheid betaalde of gesubsidieerde diensten zoals scholing of gezondheidszorg wordt ook buiten beschouwing gelaten.

Grootste variatie

Geen wonder dat Britten massaal tabak komen inslaan in Adinkerke: voor alcohol en tabak zijn Ierland en het VK de duurste landen in de EU. ©Dominic Verhulst / Dotch.be

De grootste variatie zit nog steeds op de prijzen van alcoholische dranken en tabaksproducten, wat toe te schrijven is aan de grote variatie in accijnzen. In Bulgarije kosten deze producten slechts 58 procent van het Europese gemiddelde, in het Verenigd Koninkrijk liefst 165 procent en Ierland 170 procent. Bijna maal drie tussen het goedkoopste en het duurste land dus.

Ook in hotel- en restaurantprijzen is het verschil groot tussen het goedkoopste (Bulgarije, 46%) en het duurste land (Denemarken, 147%). Iets minder verschil zit er in de prijzen van voeding en niet-alcoholische dranken: van 61 procent van het gemiddelde in Polen, tot 139 procent in Denemarken.

Minder grote maar nog behoorlijke verschillen zijn er in kleding, consumentenelektronica en wagens (als de uitschieter Denemarken buiten beschouwing wordt gelaten)

België

Het prijsniveau van consumentenproducten in ons land ligt met 109 procent licht boven het EU-gemiddelde (100%). Het verst van het gemiddelde zitten we voor hotel- en restaurantprijzen (116%). Alcohol en tabak zijn bij ons net goedkoper dan het gemiddelde (98%).

Uit eten valt gemiddeld iets goedkoper uit in Frankrijk dan in ons land. ©REUTERS

Loont het de moeite om in de buurlanden te winkelen? Alcohol en tabak, consumentenelektronica en zelfs personenwagens zijn iets goedkoper in Duitsland. Nederland is wat goedkoper voor voeding en niet-alcoholische dranken, Luxemburg dan weer voor alles behalve voeding en niet-alcoholische dranken. En in Frankrijk zitten alle prijzen boven het EU-gemiddelde maar kan een Belg wel iets goedkoper af zijn voor met name consumentenelektronica en restaurantbezoek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud