Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Koop geen gas en elektriciteit bij zelfde leverancier

Gas en elektriciteit, het zijn twee verschillende zaken. Een gezin kan gemiddeld 100 euro per jaar besparen door zowel voor stroom als voor gas de een andere (goedkopere) aanbieder te kiezen. Dat berekende de Vlaamse energieregulator VREG.

(tijd/netto) - Veel Vlaamse gezinnen gaan op zoek naar een goedkopere elektriciteitsleverancier. Maar als ze die hebben gevonden, sluiten ze bij dat bedrijf ook een contract af voor aardgas, zonder na te gaan of dat wel de beste keuze is. “Het is meestal voordeliger elektriciteit en aardgas apart te kopen, bij verschillende leveranciers”, zegt Dirk Van Evercooren, directielid van de VREG. De Vlaamse energiewaakhond schat het voordeel op gemiddeld 100 euro.

450 euro per jaar besparen

De concurrentie op de Vlaamse energiemarkt neemt toe, stelt de VREG vast. Het verschil tussen de hoogste en de laagste prijs op de markt is dit jaar serieus toegenomen. In juli bedroeg het verschil tussen de duurste en de goedkoopste leverancier ruim 450 euro per jaar. Dat is een goede zaak, klinkt het bij de VREG. “Het creëert kansen voor actieve klanten. De concurrentie drukt de invloed van de hogere olieprijs op de elektriciteits- en gasfactuur.”

De studie van de VREG heeft vooral betrekking op de eerste jaarhelft, toen de stroom- en gasprijzen de hoogte ingingen. Maar ondertussen is de olieprijs serieus teruggevallen sinds zijn piek in juli. “Als de dalende trend van de olieprijs doorzet, verwachten we een aftopping van de elektriciteitsprijs en een lichte daling van de aardgasprijs”, zegt Van Evercooren.

Weinigen stappen over

Opmerkelijk is dat verbruikers er weinig voor voelen om over te stappen naar een andere energieleverancier. Uit een enquête van de VREG blijkt dat slechts 10 procent van de bedrijven bereid is om over te stappen. Daarmee zitten de bedrijven op hetzelfde niveau als de gezinnen. Bij een eerdere bevraging was nog 40 procent van de bedrijven bereid te veranderen. De VREG wijst er wel op dat dit verschil voor een deel te verklaren is door de bevraging van kleinere bedrijven.

Maak zelf de vergelijking

Om de prijzen van leveranciers te vergelijken, kan je terecht op de vergelijkingsmodules van Netto:

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud