Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Kost uw zichtrekening niet te veel?

Vanaf januari 2010 betaalt u bij sommige banken maandelijks voor uw zichtrekening in plaats van jaarlijks. Hoeveel kosten de verschillende producten en diensten nu? Netto doorworstelt voor u de wirwar aan tarieven van de 4 grootste banken.
Advertentie

(netto) – Weet u hoeveel uw zichtrekening u kost? Als u uw proton wilt opzeggen of uw kredietkaart wilt laten schrappen omdat u ze toch nooit gebruikt, wat bespaart u daar dan mee? Feit is dat er tot nog toe elk jaar een bedrag betaald wordt, maar slechts weinig mensen weten waarvoor ze precies hoeveel neertellen. Een nieuwe wet, gebaseerd op de Europese richtlijn (Payment Services Directive), moet dit alles voor u als klant veel gedetailleerder en transparanter maken.

Bij zichtrekeningen zijn er vaak 3 mogelijkheden, afhankelijk van uw behoeften.

1. De gewone zichtrekening

Een eerste optie is te beginnen vanaf nul en dan enkel de diensten toe te voegen die u echt gebruikt. Het nadeel is uiteraard dat de totale kosten op die manier enorm kunnen oplopen als u van vele diensten gebruik wilt maken.

2. De pakketrekeningen

De meeste banken bieden ook pakketrekeningen aan waarbij meteen enkele zaken inbegrepen zijn. Voor de keuze van de zichtrekening gaan we uit van een fictief persoon die een bankkaart, een kredietkaart en pc banking wenst. Diensten die bij een bepaalde bank inbegrepen zijn en bij andere niet, worden apart vermeld.

Daarnaast bieden de banken vaak nog andere pakketrekeningen indien u geen kredietkaart wenst of wanneer u net nog extra diensten wilt.

3. De onlinezichtrekening

De vraag is natuurlijk hoe vaak u echt nog fysiek naar uw bankkantoor gaat. Is dat eigenlijk nooit omdat u toch alles via uw computer en internet regelt, dan bent u heel wat goedkoper af met een onlinerekening. Voorlopig is ING echter de enige bank die die formule aanbiedt. Wie een ING Lion Account opent, krijgt gratis een onlinezichtrekening met 2 debetkaarten met Proton en pc banking. U betaalt alleen voor geldopnames aan automaten van andere banken, 0,05 euro per opname, en voor een eventuele kredietkaart. Manuele verrichtingen aan het loket zijn niet mogelijk, u beheert uw rekeningen, investeringen en verzekeringen uitsluitend via internet, telefonisch of in een ING Self’Bank.

Waarom plots maandelijks?

“De Europese richtlijn, de Payment Services Directive (PSD), werd deze maand vertaald naar een nationale wetgeving over betalingsdiensten”, zegt Pamela Renders, woordvoerster van Febelfin. “Die nieuwe wet, die wel al goedgekeurd is maar nog niet gepubliceerd, zegt dat banken verplicht zijn een overzicht van de transacties en de bijhorende kosten minstens eenmaal per maand ter beschikking te stellen. Dat kan door een maandelijks overzicht naar u thuis te zenden, maar de transacties en de kosten mogen bijvoorbeeld ook vermeld worden op uw rekeningafschriften of online.”

“Deze wet treedt in voege 3 maanden na de publicatie, dus waarschijnlijk zal dit pas echt verplicht zijn ten vroegste vanaf februari of maart 2010, afhankelijk van de eigenlijke publicatiedatum van de wet. In een Koninklijk Besluit kan de kredietinstelling bovendien verplicht worden het overzicht van transacties en kosten één keer per maand kosteloos op papier te zetten op vraag van de betaler. Die verplichting is echter nog niet in een KB gegoten.”

Dexia en BNP Paribas Fortis beginnen vanaf januari 2010 alvast met de maandelijkse reporting. Om bij de klant zo coherent en transparant mogelijk te zijn, hebben ze meteen ook beslist over te gaan op een maandelijkse in plaats van een jaarlijkse tarifering. Bij KBC blijft de kostenafrekening jaarlijks, maar zal men maandelijks rapporteren indien er bijkomende kosten in betalingsdiensten opduiken. Dat is het geval wanneer u als klant cheques uitschrijft of wanneer het aantal betalende debetverrichtingen inbegrepen in de pakketbijdrage, overschreden wordt. ING stelt dat de maandelijkse rapportering nog niet verplicht is en men er dus nog niet mee bezig is.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud