Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Kosten zichtrekening fors gestegen

De gemiddelde kostprijs van een zichtrekening in België is op een jaar tijd met 3,9 procent gestegen. De toename is voornamelijk het gevolg van een tariefstijging bij twee banken, stelt het Prijzenobservatorium van de FOD Economie vast.
©istock

De prijsstijging voor zichtrekeningen is des te opvallender omdat op 1 januari 2017 de gemiddelde kostprijs van een zichtrekening nog gedaald was met 1,3 procent. Bovendien ligt de prijsstijging die aan het begin van dit jaar werd opgetekend hoger dan de totale inflatie van 2,2 procent die voor 2017 werd opgetekend.

De berekening van de kostprijs van een zichtrekening voor particulieren is gebaseerd op alle zichtrekeningen en/of pakketrekeningen die worden aangeboden door een selectie van acht banken die eind 2015 samen meer dan 86 procent van het totaal aantal geopende zichtrekeningen in België in de boeken had.

De toename is voornamelijk het gevolg van een belangrijke tariefstijging die twee banken begin 2018 hebben doorgevoerd op het niveau van de beheerskosten. Voor ieder profiel van gebruiker nam de kostprijs toe, maar meer uitgesproken voor de profielen met kredietkaart.

De prijs voor elektronische rekeningen zonder kredietkaart steeg met 2,6 procent het minst. De elektronische rekening met kredietkaart werd 5,5 procent duurder. Een traditionele rekening zonder kredietkaart steeg met 3,9 procent. De traditionele rekening met kredietkaart kende met 6,2 procent de grootste stijging. Die laatste formule is trouwens met een gemiddeld prijskaartje van 48,27 euro meer dan twee keer zo duur als de elektrische rekening zonder kredietkaart.

Steeds meer consumenten kiezen overigens voor elektronische zichtrekeningen. Twee derden van de gebruikers heeft een elektronische rekening. Het meest populaire is een elektronische zichtrekening zonder kredietkaart (41,5 %).

Febelfin, de belangenvereniging van de Belgische financiële sector, wijst er in een reactie op dat de bankkosten in België nog altijd bij de laagste in Europa zijn. ‘Uit een eerdere studie van de Europese Commissie blijkt dat België, samen met Bulgarije, Nederland en Portugal, één van de landen is waar de kosten van een bankrekening bescheiden blijven. Terwijl een gemiddelde zichtrekening vandaag in België minder dan 50 euro kost, loopt dat volgens de Franse vergelijkingssite Panorabanques.com in Frankrijk bijvoorbeeld op tot 194,30 euro.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud