Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Kreeg u ook een 'fout' cadeau?

Ook dit jaar spendeert de Belg 330 miljoen euro of gemiddeld 30 euro per persoon aan foute kerstcadeaus. Dat blijkt uit een onderzoek van veilingsite eBay en het onderzoeksbureau TNS.

(belga/netto) - Elk jaar wordt wereldwijd meer dan 96 miljard euro aan kerstgeschenken uitgegeven. 16,5 miljard zou pure verspilling zijn omdat de ontvanger voor hetzelfde object nooit zoveel geld zou willen uitgeven. Op de veilingsite eBay werden vorig jaar ruim 20.000 foute kerstgeschenken te koop aangeboden.

Liefst 40 procent van de Belgen heeft er geen probleem mee om die ‘foute’ cadeaus door te verkopen op zoekertjes- of veilingsites. De onlineverkoop zit in de lift. Van de Vlaamse surfers koopt en verkoopt 61 procent online. Bij de Waalse surfers is het nog populairder: daar koopt 71 procent online.

20.000 ‘foute’ cadeaus

Vorig jaar ging het om 20.000 foute cadeaus die op eBay werden aangeboden. “We zijn nu halverwege de feestperiode. Maar volgens onze peilingen is het percentage Belgen dat dit jaar overweegt om door te verkopen via internet, even groot. Er zullen waarschijnlijk 20.000 à 25.000 foute cadeaus op eBay terechtkomen”, zegt Miek Gielkens, woordvoerster van eBay.be.

Kiezen we een gift voor iemand die we minder vaak zien, dan slaan we de bal meestal mis. Het onderzoek bij 1.100 Belgen tussen 16 en 64 laat zien dat een kwart vindt dat minstens 1 van de 5 cadeaus die ze gemiddeld krijgen, een fout geschenk is. De ondervraagden verwachten vooral van de schoonfamilie (21%), van tantes (13%) en broers en zussen (10%) een ongewenst geschenk.

‘Nieuwe staat’

In België levert een zoekfunctie naar ‘ongewenst cadeau’ weinig op. Maar 'unwanted gift' of 'unwanted present' levert wel enkele honderden resultaten op. In de UK bestaat er dus minder schroom. “Als je zoekt op datum en 'nieuwe staat' van een object, vind je wel nieuwe objecten terug (nog in de verpakking) aangeboden door mensen met lagere feedbackscores (die niet zoveel verkopen op eBay). Daaruit kan je afleiden dat het cadeaus zijn die rechtstreeks vanonder de kerstboom komen", zegt Gielkens. Dat gaat van stropdassen, over boeken, dvd’s tot strijkijzers, wijn, sterke drank, hemden en stofzuigers. Zo goed als alle categorieën zijn vertegenwoordigd.

Beter geen huishoudtoestel…

En toch springen er 3 domeinen uit. De top 3 van minst gewilde geschenken zijn: ondergoed en sokken (18%), gereedschap (15%) en iets voor het huishouden (11%). Volgens de eBay-woordvoerster komt dat omdat mensen liever dingen voor zichzelf krijgen. “Als iemand jou sokken of een boormachine cadeau geeft, getuigt dat vaak van weinig inspiratie. Huishoudtoestellen zal je op termijn toch moeten kopen. Een kerstcadeau moet dat extraatje zijn dat je voor jezelf niet snel koopt", zegt Gielkens.

… maar wel een splinternieuwe iPhone

Dat blijkt dan ook uit de top 3 van de toppers dit jaar: een weekendje weg of een citytrip, een cadeaubon en gadgets zoals iPods, iPhones, gps-systemen en spelconsoles. Sinds kerstavond vinden we bij tv’s, iPods en iPhones ook een boel objecten terug die al gebruikt zijn, maar toch redelijk recent zijn (een paar jaar oud). Gielkens leidt daaruit af dat nogal wat mensen nieuwe tv's (met lcd- of led-scherm of groter formaat), stoomstrijkijzers, stofzuigers, nieuwere iPhones of gsm's hebben gekregen voor kerst en hun wat oudere maar perfect bruikbare toestellen op eBay aanbieden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud