Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Laat je niet vangen aan wijn-oplichters

Met de feestperiode breken er ook hoogdagen aan voor wijn. Of je nu op zoek bent naar een glaasje rood of wit voor bij je kerstmenu of naar een lekkere fles om als cadeau te geven, supermarkten en gespecialiseerde winkels zullen je met open armen ontvangen. Maar ook oplichters staan klaar om je wijn te verkopen.

(netto/wijntijd/ds) - "Goed dag meneer, het is ik u bel uit Bordeaux", klinkt het plots aan de telefoon. De man aan de andere kant van de lijn begint op je in te praten in een charmant Frans accent en heeft een niet te versmaden aanbod voor je klaarliggen. Hij verkoopt - tijdelijk en voor een select publiek - absolute topwijnen aan een uiterst scherpe prijs. Zelfs al ben je geen wijnsnob, zo'n aanbod klinkt natuurlijk aanlokkelijk. Door bekende namen aan te schaffen, sla je zeker geen modderfiguur bij je gasten, familie of vrienden.

Niet dat de prijzen echt 'spotgoedkoop' zijn. Volgens een bericht in de krant De Standaard worden deze dagen flessen 'Montagne Saint-Emilion, Château Haut Malnon 2002' via de telefoon aangeboden aan een prijs van 32,98 euro. Wie zich laat ompraten en zes flessen bestelt, is dus net geen 200 euro kwijt. Gek, want de wijnboer die de bewuste fles maakt, laat weten dat een fles rechtstreeks bij hem besteld slechts 6,50 euro kost. Goed dus voor een winst van maar liefst 407 procent. Erger nog: de jaargang 2002 is al lang uitverkocht. En wellicht ook opgedronken, want eigenlijk heeft de jaargang 2002 zijn houdbaarheidsdatum al bereikt.

Achterdochtig zijn loont

Om je tegen dat soort praktijken te beschermen ga je beter niet in op telefonische voorstellen om wijn te kopen. Je kan je trouwens afvragen of de eerst charmante maar later steeds agressievere verkoper wel degelijk vanuit Frankrijk belt. Vaak zit hij gewoon in een callcenter in België en is het Franse accent volledig 'fake'.

Je bent dus best erg achterdochtig, zeker wanneer er een grote Bordeaux wordt aangeboden. Oplichters laten liefst namen als Saint-Emilion grand cru, Médoc of Pomerol vallen, wetende dat zelfs de grootste wijnleek die met kwaliteit associëert. Op de namen van de aanbieders kan je niet voortgaan, die veranderen immers voortdurend en klinken altijd erg Frans en artisanaal. De firma die de dure maar ondrinkbare Saint-Emillion aanbood, ging door het leven als 'Vignoble et Tradition'.

Ga niet in op emotionele pleidooien

Ook de namen van wijnen zijn vaak goed gekozen. Zo worden er nogal eens varianten op de naam 'Pomerol' verzonnen, die helemaal niets met de echte wijn te maken hebben. Niet zelden smaken ze gewoon naar verrijkt water. En als de professionele aanpak geen resultaat oplevert, deinzen de oplichters er ook niet voor terug om een emotioneel verhaaltje te verzinnen. Ook een onbekende beller die na de dood van zijn vrouw verplicht is zijn exclusieve wijncollectie voor een prikje van de hand te doen, gelooft u dus maar beter niet.

Mensen slechte wijn aansmeren is al verwerpelijk, regelrechte fraude plegen is nog iets anders. Zo verkocht een echtpaar uit de Rhône-regio twee jaar terug zo'n 200 nepflessen, tot hun gesjoemel aan het licht kwam en hun zaakjes meteen werd opgedoekt. Het koppel had duidelijk een véél langer carrière in gedachten en investeerde duizenden euro's in hun nepfirma. Ze kochten namelijk authentieke flessen aan - vooral Châteauneuf-du-Pape - die werden gevuld met spotgoedkope rommel. Daarna werden via de scanner de oorspronkelijke labels gekopieerd. Hun toewijding ging ver, want ze kopieerden ook de speciale stempel die de kurk 'authentiek' maakt.

135.000 euro boete

Voor een kistje met 12 flessen van deze namaak-Châteauneuf vroegen ze maar liefst 1.500 euro. Hun huzarenstukje was echter valse Domaine de la Romanée Conti, één van de meest zeldzame en peperdure crus ter wereld uit Bourgogne, waar ze het sappige prijskaartje van 4.500 euro op kleefden. Het duo liep in 2005 tegen de lamp, maar werd pas in september van dit jaar veroordeeld. Hen wacht 135.000 euro boete en acht maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud