Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Laat u niet vangen door goedkope gsm

Een gloednieuwe Apple iPhone 7 met 32 gigabyte geheugen voor nauwelijks 199 euro. Van die superaanbieding kunt u bij Proximus profiteren, op voorwaarde dat u ook een gsm-abonnement bij de telecomoperator afsluit. Is dat te mooi om waar te zijn? Wat zeggen de kleine lettertjes? En wat hebben de andere operatoren te bieden?
Advertentie
Voor u ingaat op een ‘goedkope’ telecom-koppelaanbieding, is enig rekenwerk wel aangewezen. ©Bloomberg

De iPhone 7 is niet de enige gsm die Proximus tegen een absoluut bodemtarief aanbiedt. Op zijn website vinden we nog een grote selectie andere recente modellen terug, waaronder de laatste nieuwe Samsung en Huawei, allemaal tegen prijzen die ver onder de normale winkelprijs liggen. Doet u een goede koop door op zo’n aanbieding in te gaan? Wel, om maar meteen de clou weg te geven: uw telefoon zal u zeker een stuk meer kosten dan 199 euro.

Die prijs geldt enkel als u een twee jaar durend gsm-abonnement afsluit bij Proximus en bovendien rekent de operator u ook nog een ‘Dataphone-optie’ aan. Dat is in feite niets meer dan een soort maandelijkse afbetaling waarmee u uw telefoon in schijven terugbetaalt. En als u die kosten meerekent, wordt de prijs van de iPhone al snel een stuk realistischer.

Er zijn drie verschillende Dataphone-formules: van 20 euro per maand, van 10 euro per maand en van 5 euro per maand. Hoe hoger die som, hoe lager de prijs die u voor uw gsm moet betalen. Het is bijvoorbeeld enkel bij de Dataphonevariant van 20 euro per maand dat de iPhone u zogezegd 199 euro kost. Bij de formules van 10 euro en 5 euro is dat respectievelijk 399 euro en al 499 euro.

Een iPhone 7 van 199 euro zal u zeker meer kosten dan 199 euro.

Duur is goedkoop (en omgekeerd)

Kiest u voor de formule van 20 euro, dan betaalt u in totaal dus 480 euro (20 euro maal 24 maanden) plus het voorschot van 199 euro, of in totaal 679 euro. Op de officiële Apple-adviesprijs van 769 euro, die ook Proximus hanteert, krijgt u dan een korting van 90 euro. Tussen haakjes: als u vijf minuten rondsurft op het internet vindt u identiek dezelfde gsm voor heel wat lagere prijzen. De goedkoopste webwinkel die wij vonden, rekende 695 euro aan.

Doet u een betere zaak door een ‘duurdere’ Dataphone-formule te kiezen? Toch wel. Bij het voorschot van 399 euro bedraagt de maandelijkse aflossing 10 euro. Na twee jaar heeft uw iPhone u 639 euro gekost. Bent u bereid om meteen 499 euro te betalen, dan daalt het maandelijkse bedrag naar 5 euro en komt het eindsaldo op slechts 619 euro. Uiteindelijk blijkt het duurste Dataphone-abonnement aan het einde van de rit dus eigenlijk het goedkoopste te zijn.

GETEKEND IS GETEKEND

Ingaan op een koppelaanbieding, na enkele maanden uw contract opzeggen en de gsm tegen een spotprijsje behouden? Helaas, die tactiek zal zelden goed uitpakken. In zowat elk contract is bepaald dat u, bij vroegtijdige opzegging, maar soms ook al als u naar een minder duur abonnement overschakelt, een vergoeding moet betalen. Die opzeggingsvergoeding wordt meestal berekend naargelang de korting die u heeft gekregen en van het aantal resterende maanden dat uw contract nog loopt. Of eenvoudig gezegd: hoe sneller u uw contract opzegt, hoe meer u uw korting zult moeten terugbetalen. Hebt u uw gsm bijvoorbeeld met 150 euro korting kunnen kopen, loopt uw contract 24 maanden en stapt u in de helft, na 12 maanden, op? Dan bent u uw gsm-operator 75 euro verschuldigd. De gehanteerde aflossingstabel waarmee die bedragen berekend worden, zit in regel bij het contract dat u met uw operator ondertekent. Toch maar even nakijken voor u uw handtekening zet, dus.

Daarbij toch een kanttekening: bij elke Dataphone-formule is ook een beperkte hoeveelheid data inbegrepen. Bij de variant van 20 euro is dat één gigabyte per maand, bij de variant van 10 euro een halve gigabyte en bij de 5 euro-variant 250 megabyte.

Die extra data kunnen u over de streep trekken om voor een goedkoper abonnement te kiezen. Bij het Mobilus L-abonnement van Proximus (40 euro per maand) zit bijvoorbeeld acht gigabyte data inbegrepen, wat veel mensen nooit opgebruiken in een maand tijd. Als u kiest voor een Mobilus S (15 euro per maand) krijgt u een krappe één gigabyte, maar door dat met de duurste Dataphone te combineren, komt u toch weer aan twee gigabyte, wat vaak wel voldoende is.

Enig rekenwerk is dus wel aangewezen vooraleer u op zulke aanbiedingen ingaat, maar, en dat moeten we Proximus wel nageven, de website van de operator is vrij transparant en open wat de prijzen betreft. Bij elke gsm, optie of formule die u aanklikt, krijgt u onmiddellijk en duidelijk te zien wat die u maandelijks kost. Enkel de totale kostprijs moet u wel nog zelf berekenen.

Twaalf maanden

Natuurlijk is Proximus ook niet de enige operator die aan dat soort koppelverkoop doet. Ook Telenet, BASE en Orange hebben zulke aanbiedingen en vaak zijn die wel wat eenvoudiger van opzet. BASE bijvoorbeeld biedt dezelfde iPhone 7 bij het afsluiten van een abonnement meteen aan voor 619 euro, zonder dat u met maandelijkse aflossingen of opties rekening moet houden. Dat lijkt dus een pak meer dan die 199 euro van Proximus, maar dat is het uiteindelijk niet.

Toch biedt ook BASE een voorschotformule aan. Een andere optie is dat u eenmalig 9 euro betaalt en nog eens 24 maal 25,41 euro boven op uw gsm-abonnement. Ook dan komt de totale kostprijs op 619 euro. Opmerkelijk is wel dat bij Telenet (de eigenaar van BASE) deze gsm geen 619, maar 669 euro kost.

Orange doet het met een prijs van 573 euro voor de iPhone zelfs nog een pak beter, maar hier is wel een fikse beperking: de aanbieding geldt enkel wanneer u intekent op Arend, de duurste abonnementsformule die 39 euro per maand kost en waarbij een stevige tien gigabyte aan data inbegrepen zit. Bent u echter een ware grootverbruiker van mobiele data, dan is deze formule wel degelijk interessant. Ook goed om weten: in dit specifieke geval (iPhone 7 plus Arend) is de minimale contractduur ook maar twaalf maanden en geen twee jaar. Op andere gsm-toestellen en formules is dat bij Orange wel niet altijd zo.

Conclusie: laat u geen oor aannaaien en vergeet het maar dat Proximus (of welke operator dan ook) u een nieuwe iPhone zal verkopen voor 199 euro. Als u zich verbindt aan een nieuw contract of operator en u weet zeker dat u daar één of twee jaar bij wil blijven, kan het een goed idee zijn om samen met uw abonnement een gsm aan te schaffen, want u krijgt wel degelijk een korting. Maar op veel meer dan pakweg 150 à 200 euro moet u daarbij niet rekenen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud