Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Laat uw geld niet vervallen

Soms vergeten we dat we waardebonnen of cheques in onze portefeuille of onze kast hebben liggen. Na het verstrijken van de geldigheidsdatum, is dat geld jammer genoeg niets meer waard en verhuist het noodgedwongen naar de prullenbak. Enkele tips om dat te voorkomen.

(netto/la capitale) – Ongeveer 10 procent van de maaltijdcheques, cadeaucheques en dienstencheques wordt nooit gebruikt. Dat zegt Geert Noels. "Verloren, vergeten, gestolen of vervallen cheques zijn een verlies voor de gebruiker. En vooral een grote winst voor het bedrijf dat de cheques uitgeeft", zegt de econoom in de kranten van de groep Sudpresse. Hoe kan u dat vermijden?

Oplossing voor maaltijdcheques

Voor de maaltijdcheques zal het probleem wellicht opgelost worden door de invoering van een elektronisch systeem, waarbij de werknemers een kaart met elektronisch 'maaltijdkrediet' krijgen. Maar ook elektronische maaltijdcheques blijven slechts 3 maanden geldig en worden in geen enkel geval terugbetaald of omgeruild. De werknemer krijgt wel automatisch een bericht via e-mail of sms een week voor de geldigheid van zijn elektronische maaltijdcheque vervalt. Dat is een van de talrijke voordelen van het systeem. Ontdek ook de andere pluspunten in het artikel De elektronische maaltijdcheque: hoe werkt het?

Verloren dienstencheques?

Net zoals de maaltijdcheques, worden ook dienstencheques niet terugbetaald of vervangen na het verstrijken van hun geldigheidsduur van 8 maanden. Bij diefstal of verlies van de cheques is Sodhexo wel bereid ze te vervangen. U moet daarvoor een formulier invullen (dat u hier kan downloaden) en 0,25 euro administratiekosten per dienstencheque betalen. De dienstencheques kunnen ook terugbetaald worden, maar wel onder aftrek van 0,25 euro per cheque. Dienstencheques die u het jaar voordien kocht, worden bovendien slechts terugbetaald aan 70 procent van hun aankoopwaarde. Meer informatie vindt u in ‘Hoe gebruikt u dienstencheques?’

Inruilbare cadeaucheques

De meeste cadeaucheques hebben een geldigheidsduur van 6 maanden tot een jaar. Maar als u enkele euro’s extra neertelt, kunnen sommige wel verlengd worden. Bij Bongo kan u uw bon tot twee maanden na de vervaldatum inwisselen. U betaalt daarvoor een bijdrage van 10 euro. Na het verstrijken van die twee maanden, wordt dat 25 euro. Bij concurrent Vivabox kan u uw cadeaubon tot een jaar na vervaldatum verlengen. Dat kost u 5 euro. "Eventuele prijsverhogingen worden ook aangerekend", preciseert Vivabox. Bij Cadeaubox tenslotte schommelt de prijs tussen 10 en 25 euro, afhankelijk van wanneer u de verlenging aanvraagt. U hebt dus geen excuus meer om uw cheques te vergeten. Lees meer: 'Zijn cadeaubonnen voordeliger?'

Stop de verspilling!

Regeringscommissaris Guido De Padt heeft een kliklijn opgestart voor verspillingen door overheidsdiensten. Hij vraagt de medewerking van burgers en ambtenaren om verspillingen in overheidsdiensten te bestrijden. Hij opent daarvoor een kliklijn, of beter: een kliksite. Het kan gaan om financiële verspilling, maar ook om verspilling van menselijk kapitaal of ecologische verspilling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud