Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Lees de kleine lettertjes bij een herlaadbare betaalkaart

Voor wie geen kredietkaart heeft, kan een prepaidbetaalkaart een prima alternatief zijn. Een gewone bankkaart wordt niet overal aanvaard, terwijl dat met zo’n oplaadbare kaart wel vaker het geval is. Maar een prepaidkaart heeft ook beperkingen.
©Filip Ysenbaert

Een prepaidbetaalkaart werkt een beetje zoals de vroegere elektronische portemonnee Proton of een elektronische maaltijdcheque. Op de kaart wordt een bepaald bedrag gestort, en u kunt niet meer uitgeven dan erop staat. Dat is het grote verschil met een kredietkaart. Daarbij geeft u eerst geld uit en betaalt u dat bedrag later terug.

Dat u met een prepaidkaart niet in het rood kunt gaan, is handig voor wie zijn uitgaven onder controle wil houden. Met de kaart, die door kredietkaartbedrijven als Visa en Mastercard wordt uitgegeven, beschikt u ook over een internationaal aanvaard betaalmiddel, wat met een gewone bankkaart niet altijd het geval is. Bovendien hebt u voor het verkrijgen van een prepaidkaart geen vast inkomen nodig - een vereiste die wel geldt voor een kredietkaart. Vandaar dat ouders zo’n kaart vaak aanschaffen als zoon- of dochterlief (in het buitenland) gaat studeren of online wil shoppen.

In tol stations, parkeergarages en taxfreeshops is een prepaidkaart niet bruikbaar. Ook een auto huren lukt niet.

De grootbanken BNP Paribas Fortis, Belfius en KBC hebben prepaidkaarten in hun gamma. Maar ook Bpost en de supermarktgroep Carrefour bieden zulke kaarten aan. Bij Bpost moet u meerderjarig zijn om de kaart aan te vragen. Bij de grootbanken kunnen ook jongeren een prepaidkaart verkrijgen. Bij KBC kan dat vanaf 10 jaar (mits schriftelijke toestemming van de ouders), bij BNP Paribas Fortis vanaf 15 jaar en bij Belfius vanaf 16 jaar.

Voor u zo’n kaart - al dan niet voor uw kind - aanschaft, leest u best wel de kleine lettertjes. De consumentenorganisatie Test-Aankoop waarschuwde eerder al dat prepaidkaarten duur kunnen uitvallen en kampen met beperkingen.

In een pakket

Bij Belfius hangt de kostprijs van de kaart af van het type kaart en de soort rekening van de klant. De rekeningpakketprijzen variëren van 1 tot 6,50 euro per maand. U kunt de kaart ook afzonderlijk aanvragen, zonder een pakket. Bij KBC bedraagt de maandelijkse bijdrage voor een prepaidkaart 1 euro. Bij BNP Paribas Fortis hangt de prijs eveneens af van het type rekening (of ‘pack’) dat u hebt. Maar ook daar geldt: wie een klassieke zichtrekening heeft (dus geen pack), kan een kaart aanvragen. Bpost zegt dat zijn prepaidkaart gratis is, maar rekent per jaar wel 15 euro beheerskosten aan.

Hoeveel u kunt opladen, verschilt van instelling tot instelling. Sommige banken hanteren ook een maximumsaldo op de kaart.

In tegenstelling tot een gewone bank- of kredietkaart, is een prepaidkaart niet altijd gekoppeld aan een zichtrekening. Geld opladen kan ofwel via de website van de bank of met een app. Bij Bpost moet u een overschrijving doen of langs het loket passeren. Let wel: laadt u aan het loket van een postkantoor op, dan kost dat 3,50 euro, maar het bedrag staat dan wel onmiddellijk op de kaart. Een overschrijving gaat niet gepaard met extra kosten, maar het duurt iets langer voor het geld op uw kaart staat.

Hoeveel u kunt opladen, verschilt van instelling tot instelling. Sommige hanteren ook een maximumsaldo op de kaart. Bij KBC bedraagt het hoogst toegelaten saldo 5.000 euro. Per laadbeurt mag u niet meer dan 1.250 euro storten. Bij Bpost mag u maximaal 2.500 euro per laadbeurt storten, en mag u per jaar niet meer dan 8.000 euro met de kaart betalen. Bij BNP Paribas Fortis hangt het maximumbedrag af van de leeftijd van de kaarthouder. Klanten tussen 15 en 18 jaar mogen niet meer dan 1.250 euro per laadbeurt op de kaart storten. Voor klanten vanaf 18 jaar is dat maximaal 5.000 euro. Bij Belfius kan maximaal 5.000 euro per week worden opgeladen. U kunt er bij de bank voor kiezen een bepaald bedrag op te laden, of om de kaart automatisch op te laden als het saldo bijvoorbeeld onder 100 euro gezakt is.

Een prepaidbetaalkaart werkt een beetje zoals een elektronische maaltijdcheque. Op de kaart wordt een bepaald bedrag gestort, en u kunt niet meer uitgeven dan erop staat. ©RV DOC

Een prepaidkaart wordt gepromoot als een betaalmiddel dat wereldwijd aanvaard wordt. Toch zijn er een paar aandachtspunten. U kunt alleen met uw prepaidkaart betalen als het beschikbare saldo online en in real time kan worden gecontroleerd. ‘Daarom aanvaarden tolstations, parkeergarages, drank- en snoepautomaten of taxfreeshops uw kaart niet’, aldus KBC. Ook een auto huren lukt niet met een prepaidkaart.

Let ook op als u geld wilt afhalen met een prepaidkaart. Daar worden kosten voor aangerekend (zie tabel). ‘Als u echt niet anders kunt, neem dan bij voorkeur geen te kleine bedragen per keer op, anders wegen de vaste kosten te zwaar door’, zegt woordvoerder Jens Van Herp van Test-Aankoop. Weet ook dat als u in een vreemde munt betaalt, u rekening moet houden met een wisselkoersprovisie, zoals bij een betaling met andere kaarten ook het geval is.

©Filip Ysenbaert

Geleidelijke groei

Precieze cijfers over het gebruik van de prepaidkaarten zijn er niet. ‘De jongste jaren zien we wel een geleidelijke groei van prepaidkaarten, deels als gevolg van de ruime aanvaarding’, aldus Henri Dewaerheijd, country manager bij Mastercard Belux. ‘Bij Mastercard vertegenwoordigen prepaidkaarten ongeveer 20 procent van de portefeuille.’ Visa geeft geen informatie vrij.

Bij BNP Paribas Fortis luidt het dat de portefeuille met prepaidkaarten met 10 procent groeit, en dat de helft van de kaarten door jongeren wordt gebruikt. Belfius geeft geen cijfers vrij. Bij KBC bestaat 15 procent van de kredietkaartenportefeuille voor particulieren uit prepaidkaarten. Bpost ziet een licht dalende trend. ‘Maar dat is logisch, nu er meer spelers op de markt zijn’, zegt woordvoerder Steve De Loor.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud