Advertentie
netto

Liever in de file dan op de trein...

Elke morgen tandengeknars in de files richting Brussel en Antwerpen. Toch zijn maar weinig pendelaars bereid hun wagen in te ruilen voor de trein.

(netto) - Als u uw tijd niet wilt verspillen in de file, is de trein een goed alternatief. U kan rustig de krant of een boek lezen, een dutje doen of wat werken. Maar toch is voor velen de trein geen optie. Uit een onderzoek bij 6.800 mensen door de Mobiliteitsorganisatie blijkt dat liefst 55 procent van de mensen met de auto gaat werken. Slechts 20 procent kiest voor het openbaar vervoer.

Geen alternatief

Volgens Touring kiezen veel mensen voor de wagen omdat er eenvoudigweg geen waardig alternatief is. Uit noodzaak dus. De autorijders leggen stevige afstanden af. Liefst 44 procent van de ondervraagden rijdt meer dan 15.000 kilometer per jaar. Slechts een minderheid (17 procent) rijdt minder dan 10.000 kilometer per jaar.
Een ander belangrijke reden voor de heerschappij van koning auto is het gebrek aan faciliteiten om voor een ander vervoermiddel te kiezen. Zo kan u bijna nergens uw wagen gratis achterlaten bij de haltes van het openbaar vervoer, als er al parkeermogelijkheid is.

Klachten over trein

En wie wel kiest voor de trein, zal ook af en toe knarsetanden. Een teken aan de wand zijn de klachten. In de eerste 2 maanden van dit jaar opende de ombudsdienst van de NMBS een recordaantal dossiers: 1.206 om precies te zijn. In het 'rampjaar' 2009 lag het cijfer gemiddeld op 485 per maand. “En dat terwijl veel mensen niet langer de moeite doen om een klacht in te dienen”, zegt ombudsman Guido Herman. In werkelijkheid ligt het aantal klachten dus nog een stuk hoger.

Vertraging en afgeschafte treinen

Een derde van de klachten gaat over vertragingen en afgeschafte treinen. Volgens Infrabel had vorig jaar 1 op de 10 treinen een vertraging van meer dan 6 minuten. Maar het kan nog veel erger: een trein die helemaal niet rijdt. Vorig jaar werden de helft meer treinen afgeschaft dan het jaar voordien, blijkt uit het antwoord van minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte op een schriftelijke vraag van Roland Defreyne. Er werden in totaal 21.566 treinen afgeschaft, waarvan 7.325 in het derde kwartaal. De reden? Brand in het station van Herentals, vertragingen en incidenten op naburige netten, het noodweer van 21 juli, ongevallen aan overwegen, zelfdodingen, … En de laatste weken ondervinden reizigers de gevolgen van de treinramp in Halle. Vertragingen zijn geen uitzondering meer.

Vraag compensatie

Als uw trein vertraging opliep, kan u compensatie vragen. Dat kan bij een occasionele vertraging van minstens 60 minuten of bij herhaaldelijke vertragingen van minstens 15 minuten op uw gebruikelijke traject. Hoeveel bedraagt die compensatie? Hoe vraagt u ze aan? En is het sop de kool wel waard? Lees meer

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie