Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Loods uw job door de crisis

Niemand is beschermd tegen ontslag, zeker niet in deze economisch moeilijke tijden. Wat kan u doen om uw carrière zo goed mogelijk te beschermen en een zetje te geven? En hoe stelt u uw bron van inkomsten veilig?

(netto) - Meer dan 60.000 banen in België dreigen te verdwijnen tussen eind 2008 en eind 2009, waarvan ongeveer 25.000 voor 2009. De verhoging van het aantal werklozen zal in diezelfde periode oplopen tot 100.000 eenheden. Dat blijkt uit de laatste schattingen van het Federaal Planbureau. De crisis maakt slachtoffers. En wie is de volgende? We worden allemaal bedreigd door mogelijke ontslaggolven. Hoog tijd dus om uw positie te beschermen en niet in de vergeethoek terecht te komen. Maar wat kan u doen om uw baan zo goed mogelijk te ‘beschermen’ en een doemscenario te vermijden?

1. "Multi-jobbing"

Net als een aandeel houdt ook een job risico’s in. Zoals elke goede investeerder zouden de werknemers die risico’s moeten spreiden door niet al hun eieren in dezelfde mand te leggen. Wie meerdere jobs combineert, kan ook rekenen op meerdere bronnen van inkomsten.

2. Netwerken onderhouden

Meer dan ooit kan uw professioneel netwerk u van dienst zijn. Vooral sociale netwerken op internet als LinkedIn, Facebook of Viadéo hebben hun nut. Dat zijn handige hulpmiddeltjes om een nieuwe job te vinden, of om uw carrière nieuwe impulsen te geven.

Lees ook: 7 netwerkblunders

3. Uw eigen zaak opstarten

In tegenstelling tot wat u zou kunnen denken, kan de economische recessie wel het ideale moment zijn om een nieuwe onderneming op te starten.  Uiteraard is het opstarten van een onderneming geen stap om lichtzinnig over te gaan. Zonder een goede voorbereiding kan het aantal mislukkingen na verloop van tijd fors oplopen.

4. Permanent bijleren

Uw competenties aanscherpen kan een belangrijke troef zijn om tijdens deze crisis uw job veilig te stellen. Anders gezegd: u moet proberen uzelf onmisbaar te maken in de ogen van uw werkgever. Het volgend van bijkomende opleidingen kan daarbij helpen.

En: wie over de juiste basisdiploma's beschikt heeft sowieso een stapje voor. Welke de veelbelovende diploma's zijn, ontdekt u zaterdag 24 april in Netto.

Zaterdag 25/04 in Netto, gratis bij De Tijd

Lees meer in het uitgebreide dossier 'Loods uw job door de crisis'. Daarnaast gingen we op zoek naar de diploma's die de crisis weerstaan, alle beroepen waar traditioneel een gebrek aan is en de veelbelovende sectoren op het vlak van werk.

En verder:

  • Tax-on-web: 10 voordelen op een rij
  • Budget: Aankopen doen in groep loont
  • Vastgoed: Wonen onder een groendak

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud