Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Maaltijdcheques essentieel voor voedingsbudget

Door de coronacrisis en tijdelijke werkloosheid moest 30 procent van de ontvangers van maaltijdcheques hun voedingsuitgaven vorig jaar verminderen.
©BELGA

Dat blijkt uit een studie door Listen in opdracht van VIA, de koepel van uitgevers van maaltijdcheques, bij 1.641 werknemers die van hun werkgever maaltijdcheques krijgen. ‘Een lager inkomen door de coronacrisis in combinatie met een stijging van de gemiddelde voedingsprijzen bracht vorig jaar het voedingsbudget van veel gezinnen uit evenwicht’, zegt Olivier Bouquet, de voorzitter van VIA.

Tijdelijke werkloosheid

Tijdelijke werkloosheid trof ongeveer een op de drie werknemers. Bij de arbeiders was dat 54 procent omdat ze niet thuis kunnen werken. Bij tijdelijke werkloosheid valt een werknemer terug op een uitkering en krijgt hij geen maaltijdcheques. Die worden per gewerkte dag toegekend.

‘Dat 30 procent van de werknemers die maaltijdcheques ontvangen - goed voor bijna 640.000 werknemers - hun voedingsuitgaven moesten verminderen is zorgwekkend. Zeker omdat veel uitgaven zoals verplaatsing of ontspanning zijn weggevallen’, zegt Bouquet.

Een op de twee werknemers wacht op zijn maaltijdcheques om zijn voedingsaankopen te plannen.

‘Omdat maaltijdcheques alleen aan voeding besteed kunnen worden, zijn ze een buffer voor de voedingskosten voor gezinnen die het financieel moeilijker hebben. Als de maaltijdscheques wegvallen, schroeven ze hun voedingsbudget terug. Daaruit kunnen we afleiden dat maaltijdcheques in deze basisbehoefte voorzien', vervolgt Bouquet.

Voedingsaankopen

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat een op de twee werknemers op zijn maaltijdcheques wacht om zijn voedingsaankopen te plannen. Dat wordt bevestigd door de snelheid waarmee maaltijdcheques gebruikt worden. De helft van de werknemers spendeert de maaltijdcheques binnen de 14 dagen. Meer dan 80 procent doet binnen de maand.

Ook al was 2020 een moeilijk jaar, toch geeft nog 22 procent van de ondervraagden aan dat het bedrag aan maaltijdcheques volstaat om al de voedingskosten te dekken. ‘Dat cijfer ligt lager dan andere jaren, maar is toch nog aanzienlijk. Het betekent dat bijna 470.000 huishoudens al hun voedingsuitgaven met maaltijdcheques dekken’, zegt Bouquet.

6,57
Waarde maaltijdcheque
De maaltijdcheques die werknemers ontvangen zijn gemiddeld 6,57 euro waard.

De helft van de werknemers krijgt maaltijdcheques. Het gaat om 2,125 miljoen werknemers van 119.000 bedrijven. De uitgegeven maaltijdcheques hebben een gemiddelde waarde van 6,57 euro en worden aanvaard door 26.000 handelaars. Maaltijdcheques tot 8 euro per dag zijn voor de werknemer en werkgever fiscaal voordelig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud