Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Medicijnen op internet gevaarlijk?

In virtuele apotheken kan u van alles vinden. Ook producten die gevaarlijk zijn of volledig verboden in België. Sommige geneesmiddelen zijn zelfs ondoeltreffend en vaak erg toxisch.Lees deze bijsluiter om risico's en bijwerkingen op uw gezondheid en uw portefeuille te vermijden.
Geneesmiddelen
goedkoper?
Lees meer

(netto) – Nu de virussen en microben het winteroffensief hebben ingezet, lanceert het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) een informatiecampagne om het publiek te informeren over de gevaren van het kopen van geneesmiddelen via het internet. De slogan luidt "Geneesmiddelen via het internet? Surf niet met uw gezondheid!"

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is 50 procent van de geneesmiddelen die op het internet circuleren namaak. De geneesmiddelen zijn dus ondoeltreffend en vaak erg toxisch. Op het internet circuleert een enorme hoeveelheid informatie en reclame over geneesmiddelen. Talloze spam-berichten leiden naar illegale websites die geneesmiddelen verkopen.
De campagne benadrukt de essentiële rol van dokters en apothekers bij het goed gebruik van geneesmiddelen. Wie toch geneesmiddelen wil bestellen via het internet doet dat het best via een van de 43 websites van apothekers die geregistreerd zijn bij het FAGG en de Orde van Apothekers. Surf ook eens naar www.geneesmiddelen-via-internet.be

Geneesmiddelen via internet

Alles is te koop op internet. Ook geneesmiddelen. De virtuele apotheken zijn best praktisch om gewone producten te kopen of zaken die u niet durft te vragen bij de apotheek waar u gewoonlijk gaat. Maar bepaalde gevaarlijke en/of bij ons verboden producten zijn ook gemakkelijk te verkrijgen. Maar er zijn risicos verbonden aan zelfmedicatie. En daar komen ook nog de gevaren bij die eigen zijn aan dat soort riskante aankoop. Want het is volledig onmogelijk om de kwaliteit en de herkomst van de producten te controleren. En daar ligt net het (grote) probleem. In België legt het Koninklijk Besluit dat de aankoop van geneesmiddelen op internet toestaat, de regels haarfijn vast. Dat besluit is sinds 9 februari in werking.

Wat mag u kopen?

Alleen geneesmiddelen voor menselijk gebruik waar geen voorschrift voor nodig is, mogen verkocht worden.
Daarbij wordt onder andere gemikt op pijnstillers, middelen tegen ontsteking, hoestsiropen, pillen, spuiten, verbanden, paracetamol, neusdruppels, zonnecrèmes, generische geneesmiddelen, ontsmettingsmiddelen, vitamines, enzovoort. Dat moet het risico op misbruik beperken.

Francis Patout, directeur van het Nationaal Secretariaat van de Orde van Apothekers, somt de basisvoorzorgsmaatregelen op die u moet nemen als u veilig wilt bestellen bij een cyberapotheek.

  • Ga steeds na met wie u zaken doet. Vertrouw enkel sites die een virtueel verlengstuk zijn van een klassieke Belgische apotheek, die haar naam, adres en contactgegevens vermeldt. Francis Patout: "Dat is  belangrijk omdat de apotheker verantwoordelijk is voor wat  hij aflevert." De lijst van erkende virtuele apotheken is beschikbaar op de website van de Orde van Apothekers en bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten.
  • Bestel alleen geneesmiddelen en producten waarvoor geen voorschrift nodig is. Elke verwijzing naar geneesmiddelen op voorschrift en naar de prijs ervan is verboden. U kan ze wel reserveren door een specifiek veld aan te vinken, maar u moet ze in de apotheek gaan afhalen.
  • Erkende websites geven geen medische vragenlijst of diagnose.
  • De levering moet door de apotheek en onder verzegelde omslag gebeuren.
  • De bestellingen zijn niet begrensd of gecontroleerd. U kan dus zoveel doosjes of tubes bestellen als u wilt. Francis Patout waarschuwt: "Als iemand elke week 5 dozen pijnstillers in mijn apotheek koopt, zal ik hem aan de tand voelen. Via het internet is niemand daarvan op de hoogte, wat uiteraard een risico is."
  • Iedere apotheker mag zelf zijn tarieven bepalen. De concurrentie zal zich wellicht afspelen op het vlak van de verzendkosten.
  • Virtuele apotheken mogen niet in het buitenland leveren. De apotheker legt uit: "Dat zou veronderstellen dat de apotheken de wetgeving van de andere landen kennen, wat onmogelijk is."

De website BCFI inventariseert alle geneesmiddelen die in België in de handel zijn. Aan de letters Rx herkent u de geneesmiddelen die enkel op voorschrift te verkrijgen zijn.

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) publiceert op zijn site de lijst van goedgekeurde websites van apotheken. Dat gebeurt in de maand die volgt op de officiële kennisgeving door de apothekers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud