Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Medisch toerisme zit in de lift

Steeds meer westerlingen trekken naar minder welvarende landen om zich daar te laten opnemen in het ziekenhuis. In 2004 reisden 1,2 miljoen patiënten voor medische zorg naar India, terwijl 1,1 miljoen mensen hun heil gingen zoeken in Thailand. Dat schrijft het weekblad De Huisarts donderdag.
Advertentie

(netto) - Medisch toerisme is vooral een Amerikaans fenomeen en de belangrijkste drijfveer is van financiële aard. De grootste groep medische toeristen zijn Amerikanen van de middenklasse die geen ziekteverzekering hebben of onvoldoende gedekt zijn. De reisbestemming is in de meeste gevallen India, Maleisië, Singapore of Thailand, maar ook regio's in Centraal- of Zuid-Amerika behoren tot de mogelijkheden.

60 miljard dollar omzet

Door hun levensstandaard kunnen deze landen relatief goedkope zorg aanbieden in medische centra met een geavanceerde en comfortabele infrastructuur. In India bijvoorbeeld kost de medische zorg vaak niet meer dan 10 procent van het bedrag dat de patiënt in de Verenigde Staten zou betalen. Zowat alle vormen van niet-acute heelkunde worden op die manier aangeboden.

Geschat wordt dat de globale opbrengst van het medische toerisme jaarlijks 60 miljard dollar bedraagt en in de toekomst nog fel zal groeien.

Amerikanen op kop

De hang naar exotische geneeskunde wordt driftig aangewakkerd door Amerikaanse zorgverzekeraars. Sommige verzekeringspolissen zetten de verzekerde er met allerlei extra voordelen toe aan een beroep te doen op de goedkopere gezondheidszorg van derdewereldlanden. Sommige bedrijven overwegen zelfs om de medische zorg van hun werknemers op een meer systematische manier in het buitenland te laten uitvoeren.

Sommige analisten denken dat de extra inkomsten ertoe zullen leiden dat ook de gezondheidszorg voor de lokale bevolking zal verbeteren. Volgens anderen zal het toerisme ertoe leiden dat de artsen liever zaken doen met welstellende buitenlanders en daardoor minder beschikbaar zijn voor de lokale bevolking.

Prijzenoorlog

Ook in de Verenigde Staten wordt gewaarschuwd voor een economische weerslag. De concurrentie wordt ook in de VS verder verscherpt. Volgens De Huisarts zijn er nu al ziekenhuizen die klanten van medische reisbureaus "onderscheppen" door hun prijzen te kraken.

Hoeveel kost een medische behandeling in het buitenland?

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud