Meer Vlamingen beboet omdat ze zorgpremie niet betalen

Dankzij de zorgpremie krijgen zwaar zorgbehoevenden in Vlaanderen een maandelijkse tegemoetkoming voor niet-medische zorgkosten, zoals poetshulp. Het systeem wordt gefinancierd door u en ik: iedereen die in Vlaanderen woont en ouder dan 25 is, betaalt verplicht een jaarlijkse bijdrage. ©Hollandse Hoogte / Piet den Blanken

In januari kregen 26.850 Vlamingen een boete in de bus omdat ze hun jaarlijkse zorgpremie niet hadden betaald. Dat zijn er meer dan de jaren voordien.

In 2017 werden 23.544 Vlamingen op de vingers getikt, in 2018 25.299, blijkt uit cijfers van het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

Wie de zorgpremie drie keer niet of onvolledig betaalt, riskeert een boete van 250 euro. Vanaf dit jaar wordt ook een boete opgelegd aan wie de premie twee keer niet betaalt, maar de cijfers van januari slaan nog op wanbetalers die het betalen van de premie al drie keer aan hun laars lapten.

Dankzij de zorgpremie krijgen meer dan 300.000 zwaar zorgbehoevenden in Vlaanderen een maandelijkse tegemoetkoming voor niet-medische zorgkosten, zoals poetshulp. Het systeem wordt gefinancierd door u en ik: iedereen die in Vlaanderen woont en ouder dan 25 is, betaalt verplicht een jaarlijkse bijdrage voor de Vlaamse Sociale Bescherming aan een van de zes erkende zorgkassen in Vlaanderen.

Dit jaar bedraagt de premie 52 euro, tegenover 51 euro vorig jaar. Doorgaans krijgt u in februari een brief in de bus om de zorgpremie te betalen. Vlamingen die in Brussel wonen, kunnen zich vrijwillig aansluiten bij een zorgkas. Alleen wie aangesloten is, heeft recht op een tegemoetkoming.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect