Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Met welk geld betaal je best in buitenland?

Op reis grijp je vaker naar je portefeuille dan je denkt: inkopen, waarborgen, verplaatsingen, restaurants, ... Uiteindelijk zijn er vele manieren om te betalen: cash, bankkaart, kredietkaart of een cheque. Wat is het beste?
Advertentie
Binnen de eurozone ben je best af met Maestro

(netto/le soir) – Voor iedere betaling kan je best nagaan of het bedrag en de lokatie wel overeenstemmen met je betaalwijze. Een overzicht.

1. Cash geld

In de eurozone moet je geen grote reserves op zak hebben. Voor kleine uitgaven volstaan enkele biljetten van 5 of 10 euro. Voor landen buiten de eurozone, ligt dat even anders. Daar kan je maar beter een groter bedrag in cash op zak hebben. In het beste (lees: goedkoopste) geval kan je beter je geld ruilen in een Belgische bank. Als het toch ter plaaste moet gebeuren, ga dan naar een wisselkantoor of bank. Op luchthavens en stations krijg je zelden een volledig beeld van de wisselkoersen.

2. Bankkaart of kredietkaart ?

Als je binnen de eurozone blijft, kies je best Maestro als betalingssysteem. De meeste Belgische bankkaarten ondersteunen het Maestro-systeem. De kosten voor een betaling of om geld uit de muur te halen zijn even hoog als in België.

Buiten Europa kan je best een kredietkaart bovenhalen. Daarmee wentel je de transactiekosten van de betaling af op de handelaar, niet op jezelf. Ongeacht het land (Europees of niet) kan je best voor prijzige aankopen je kredietkaart bovenhalen. Daarmee is het bedrag niet meteen van je rekening afgetrokken en ben je niet meteen geblokkeerd. Met Maestro is dat wel het geval.

3. Traveller's cheques

De Traveller's cheque - een echte klassieker -  koop je voor een bepaalde waarde in België en kan je op je lokatie inruilen tegen lokale centen. Bij Thomas Cook en American Express kan je nog terecht voor traveller's cheques.

De cheques zijn levenslang geldig en bovendien is er een garantie voorzien in geval van diefstal of verlies. De meeste wereldwijde munten ondersteunen het systeem waardoor je zowat overal in de wereld uit de voeten raakt met traveller's cheques, zeker op plaatsen die niet op kredietkaarten voorzien zijn.

Blut?

Wat te doen in het buitenland als je geen enkele cent meer op zak hebt? Netto zocht het eerder voor je uit: "Wat als je geld in het buitenland gepakt wordt?"

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud