Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Midden mei pas uitbetaling energiepremie

Wie tijdelijk werkloos is, mag vanaf midden mei de eenmalige energievergoeding verwachten. Dat zegt het kabinet van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.
Wie tijdelijk werkloos is, krijgt van de Vlaamse overheid eenmalig 202 euro om de energie- en waterfactuur te betalen ©BELGA

Een eenmalige vergoeding om de energie- en waterfactuur te betalen was een van de eerste steunmaatregelen die de Vlaamse regering midden maart, onmiddellijk na de coronamaatregelen van de federale regering, aankondigde om de gezinnen getroffen door die maatregelen financieel te ondersteunen. 

Iedere Vlaamse werknemer die tijdelijk werkloos wordt, krijgt de vergoeding. De werknemer hoeft daar niets voor te doen. Het is de bedoeling dat de Vlaamse overheid het bedrag automatisch en rechtstreeks stort. De tijdelijke werkloze moet ondertussen wel zijn tussentijdse voorschotfacturen blijven betalen. 

De storting gebeurt ten vroegste midden mei, leert navraag bij het kabinet van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). 'De Vlaamse administratie heeft ongeveer 14 dagen nodig om tot uitbetaling van de premie over te gaan zodra ze over de gegevens beschikt. Verwacht wordt dat de federale overheid tegen eind april de nodige gegevens van personen die tijdelijk werkloos zijn wegens Covid-19 krijgt', zegt woordvoerder Andy Pieters. 

De eenmalige vergoeding is een vast bedrag van 202,68 euro. Dat bedrag is gebaseerd op een gemiddelde van de uitgaven voor een maand voor water en energie (elektriciteit, gas, stookolie of andere energiebronnen). Het volstaat dat één gezinslid technisch werkloos is. Zijn in hetzelfde gezin meerdere mensen tijdelijk werkloos, dan krijgt elke werkloze de vergoeding. 

De Vlaamse regering maakt voor deze maatregel regering per 100.000 technisch werklozen 20 miljoen euro vrij. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud