Beeld u het volgende in. U gaat een avondje stappen. Omdat u al eens graag een glaasje drinkt, neemt u de bus naar het stadscentrum. Voor u de bus opstapt, opent u de applicatie van de busmaatschappij op uw smartphone. Daar selecteert u de rit, geeft u een zescijferige code in en de rit is betaald. Het bewijsje kan indien nodig makkelijk worden opgevraagd in de app. Onderweg naar het feestje, beseft u dat u nog wat honger heeft. U stapt een hamburgerketen binnen, opent de app van het fastfoodrestaurant en bestelt een hamburger met friet. Opnieuw is die meteen betaald na het ingeven van uw persoonlijke code. Eenmaal binnen, staat de bestelling al klaar.
Bovenstaand verhaaltje is geen sciencefiction meer. Toch niet vanaf maart 2014, want dan rolt de joint venture Belgian Mobile Wallet haar applicatie Sixdots uit voor het grote publiek. Het initiatief werd pas in maart dit jaar voorgesteld, maar de belangstelling bleek enorm groot. Woensdag raakte bekend dat naast de oprichters BNP Paribas Fortis en Belgacom ook de grootbanken ING, KBC en ING in het kapitaal achter Sixdots stappen. En zullen Bpost Bank, CBC Record Bank, Fintro en Hello Bank! (de mobiele bank van Fortis) gebruikmaken van de toepassing. Aan de telecomzijde komen Mobistar en BASE erbij als ‘commerciële partners’. Ze stappen niet mee in het kapitaal, maar zullen de toepassing wel promoten bij hun gebruikers. Over de precieze aandeelhoudersconstructie van Belgian Mobile Wallet wilde BNP Paribas Fortis geen informatie geven, behalve ‘dat er nog steeds extra partners kunnen toetreden’.
Ook de belangstelling van de handelaars - noodzakelijk om een mobiel betaalplatform te doen slagen - is groot. ‘Al 15 handelaars hebben zich aangesloten’, zegt Gunter Uytterhoeven, hoofd marketing retailbankieren bij BNP Paribas Fortis. ‘De namen maken we pas over enkele weken collectief bekend, maar er zitten bedrijven bij waar de Belgen massaal gebruik van maken.’ De handelaars situeren zich rond drie assen. ‘Er zijn bakstenen bedrijven die vooral vormen van entertainment verkopen, er zijn bedrijven van publiek transport en er zijn e-tailers’, zegt Uytterhoeven.
De applicatie integreert als eerste in België de technologie van MasterPass. Dat is het antwoord van de betaalkaartenspelers MasterCard en Ogone, een van de belangrijkste internationale leveranciers van onlinebetalingsdiensten, op de vraag van consumenten naar meer gebruiksgemak bij het onlinebetalen. Met MasterPass kunnen consumenten hun bankgegevens - ook van kaarten die niet zijn uitgegeven door MasterCard - en persoonlijke gegevens veilig online opslaan. Bij een onlinebetaling kunnen die met een simpele knop opgeroepen worden. Ook een kaartlezer wordt overbodig bij Sixdots. De bevestiging van de betaling gebeurt door een zescijferige persoonlijke code in te geven. Kortingsbonnen en getrouwheidskaarten kunnen worden geïntegreerd in de app.
Sixdots is niet het eerste initiatief in België dat mobiele betalingen wil vergemakkelijken (zie inzet), maar de het is wel uniek dat een platvorm zo breed geadopteerd wordt. Zeker omdat de eerste testfase pas voor januari is.
‘Sixdots krijgt veel belangstelling omdat wij als enige vertrekken van de shopervaring, in de plaats van louter de betaling’, zegt Uytterhoeven. ‘Bij NFC moet je nog steeds langs de kassa, bij andere systemen moet je eerst geld op je smartphone laden, en voor Paypal heb je een kredietkaart nodig. Sixdots zit geïntegreerd in de app van de handelaar en kan worden gebruikt met zowel debet- als kredietkaarten. Je moet er ook geen geld voor opladen.’
Google-concurrentie
Jürgen Ingels, de oprichter en topman van het betaaltechnologiebedrijf Clear2Pay, ziet nog een reden voor de grote belangstelling van de banken voor de app. ‘Banken richten zich steeds meer op de bouw van goede applicaties, omdat het een zeer effectieve vorm van klantenbinding is.’ En hij ziet nog een tweede reden. ‘Banken zullen in de toekomst meer concurrentie krijgen van technologiebedrijven. Hun actieterreinen liggen nu al vaak heel dicht bij elkaar.’
Google lanceerde in 2011 bijvoorbeeld de digitale portefeuille Google Wallet. Eigenaars van een Android-smartphone die voorzien is van een NFC-chip (bijvoorbeeld de Nexus S 4G) kunnen geld op hun smartphone laden en draadloos betalen bij de meewerkende handelaars. Apple heeft met Passbook dan weer een functie waarmee gebruikers kaartjes en bonnen online kunnen gebruiken. Wie online tickets heeft gekocht bij Kinepolis kan de tickets oproepen op zijn iPhone door een QR-code te scannen.
‘Om die concurrentie voor te zijn maken banken gebruik van de eindeloze data die ze over hun klanten bezitten om op maat gemaakte toepassingen te ontwikkelen. Gemakkelijk en snel mobiel kunnen betalen, zal vooral voor de jonge generatie belangrijk worden’, zegt Ingels. En daar ligt ook de grootste uitdaging voor Sixdots. ‘Over mobiel betalen kan ik duidelijk zijn: het is ontegensprekelijk de toekomst. Of het met Sixdots zal zijn, hangt volledig af van de gebruiksvriendelijkheid. Daar staat of valt de tool mee.’
Mobiel betalen
Wat bestaat er al?
PingPing
Een van de eerste systemen om mobiel te betalen in België, is het in 2009 gelanceerde PingPing van Belgacom. Daarmee kunnen microbetalingen gedaan worden via sms. Het wordt effectief gebruikt in sommige bibliotheken, in de bussen van De Lijn en bij sommige parkeerbedrijven.
Bankcontact
Bankcontact/Mister Cash kondigde begin dit jaar aan dat het een mobiele app liet ontwikkelen die betalingen mogelijk maakt van smartphone naar smartphone. Dat kan handig zijn voor het betaalverkeer tussen particulieren of bij kleine handelstransacties. Klanten van verschillende banken zouden de app kunnen gebruiken. De prijs is niet bekend, de uitrol is aangekondigd voor 2014.
NFC
NFC of Near-Field Communication is de draadloze technologie die in steeds meer smartphones zit en waarmee u contactloos kunt betalen. U 'zwaait' gewoon met uw gsm langs een contactpunt. Keyware, de fabrikant van betaalterminals, gaf dit jaar aan dat het zijn toestellen nu al automatisch uitrust met een module voor contactloze betalingen. Ook Atos Worldline meldde dat de technologie op punt staat, maar wacht met de invoering tot er voldoende NFC-chips in omloop zijn bij consumenten.
MOBILEbanking
Vorige maand kondigde Bpost Bank de lancering aan van MOBILEbanking. Met die app kunnen klanten vanaf januari hun rekeningen onlinebeheren via smartphone en tablet. In de lente volgt SEQR. Met die app kunnen klanten door een QR-code te scannen ook betalen met hun smartphone. McDonald's is het eerste bedrijf dat de betalingen zal aanvaarden in zijn 67 Belgische restaurants.