Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Moet u een voorraad cash in huis hebben?

Volgens een Nederlands overheidsinstituut is dat inderdaad noodzakelijk. Het advies is ingegeven vanuit de bezorgdheid om cyberaanvallen, skimming-praktijken en banken die failliet gaan.

‘Zorg dat u thuis voldoende contant geld hebt’. Dat is het opvallende advies van het Nederlandse Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) dat advies geeft over persoonlijke financiën. Volgens het Nibud gaat elektronisch betalen momenteel gepaard met een aantal risico’s die niet te voorkomen zijn. Daarom is het noodzakelijk om een voorraad contant geld aan te leggen. Het Nibud verwijst daarvoor onder meer naar:

  • de recente cyberaanvallen (waarvan de Nederlandse bank ING vorige week het doelwit werd). ‘Maar daarbij werd niet geraakt aan de tegoeden van de klanten. De aanval was er alleen op gericht schade toe te brengen aan de reputatie van de bank’, zegt Pamela Renders, woordvoerster van Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector
  • gevallen van ‘skimming’. Die techniek bestaat erin de magneetstrip en dus ook de gegevens van uw betaalkaart te kopiëren op het moment dat u ze in de geldautomaat steekt;
  • het eventuele faillissement van een bank. Het Nibud wijst er wel op dat het geld van bankklanten, dankzij de Europese depositogarantie, automatisch gedekt is tot 100.000 euro per persoon en per bank. Maar het instituut benadrukt wel dat het in geval van een faillissement lang kan duren voor de klanten hun geld terugzien. Die depositogarantie geldt uiteraard ook voor Belgische spaarders.

9 gevallen van skimming

Maar hoe zit het met cyberaanvallen en skimming? ‘De situatie in België verschilt van die in Nederland’, antwoordt Pamela Renders. Om skimming tegen te gaan, zijn de meeste Belgische banken in januari 2011 overeengekomen om de magneetstrip van bankkaarten standaard te blokkeren. Daardoor is het niet meer mogelijk om buiten Europa nog geld af te halen met een klassieke bankkaart. Tenzij u uitdrukkelijk vraagt om de Maestro-functie van uw kaart te deblokkeren (bijvoorbeeld wanneer u met vakantie gaat).

‘De resultaten van die maatregel waren fenomenaal. In 2010 werden 1.425 gevallen van skimming opgetekend. In 2011 zakte dat aantal tot 70 en in 2012 stond de teller nog slechts op 9’ , voegt Renders eraan toe. Twee Nederlandse banken hebben onlangs beslist om een gelijkaardige veiligheidsmaatregel in te voeren.  

PC Banking is veilig

België heeft altijd een pioniersrol gespeeld op het vlak van bancaire veiligheid. ‘Maar veiligheid is zaak van iedereen, ook van de klanten. De banken nemen weliswaar alle nodige maatregelen om het elektronisch betalingsverkeer te beveiligen. Maar ook de klant moet de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen en enkele elementaire veiligheidsregels in acht nemen. Klanten moeten bijvoorbeeld hun computer beveiligen en hun rekeninguittreksels systematisch controleren. Ze mogen ook nooit ingaan op mails die naar hun bank- of identificatiegegevens vragen.’

De veiligheid van het elektronisch betalingsverkeer kwam vorige week trouwens al ter sprake. Aanleiding daarvoor was de publicatie van een Zwitsers onderzoek waaruit bleek dat bankverrichtingen via smartphone niet veilig waren.

Gunter Uytterhoeven, Marketingdirecteur bij BNP Paribas Fortis, is niet verrast door die resultaten. Volgens hem passen bepaalde Europese banken onvoldoende veiligheidsmaatregelen toe. In België is de kans echter zeer klein of onbestaand dat een verrichting wordt gehackt. ‘Wij ontkennen niet dat een smartphone door een virus kan worden geïnfecteerd’, zegt hij. ‘Maar wij hebben nieuwe technieken ontwikkeld om bankverrichtingen via mobiele toestellen veiliger te maken. Onze Easy Banking applicatie maakt gelijktijdig gebruik van 5 tot 10 beveiligingstechnieken. Zo moet een gebruiker die geld wil overschrijven naar het buitenland of naar een nieuwe begunstigde, steeds gebruikmaken van zijn kaartlezer.’

Ook Febelfin reageert: ‘Uit de Zwitserse krantenartikels blijkt dat het gaat om een aanval op een mobile banking applicatie waarbij de identificatie gebeurt via sms. Maar voor zover wij weten, maken de Belgische banken geen gebruik van zulke identificatieprocedure of schaffen ze die geleidelijk aan af’, zegt Pamela Renders.

Welk bedrag kunt u maximaal afhalen?

In België bedraagt de limiet voor cashbetalingen 5.000 euro. Maar het is bijna onmogelijk om dat bedrag af te halen op het moment dat u het beste past. Elke bank hanteert haar eigen regels en limieten. Klik hier voor een marktoverzicht. U vindt hier ook hoe u te werk moet gaan als u cash geld nodig hebt om renovatiewerken te laten uitvoeren, een tweedehandswagen te kopen, een huwelijksfeest te betalen of een voorschot te geven bij de aankoop van een onroerend goed.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.