Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Moet u van telecomoperator veranderen?

De overname van BASE die Telenet afgelopen week aankondigde, gaat niet meteen iets wijzigen aan het Belgisch mobiel landschap. Maar het zou de markt voor de combinatiepakketten voor telefoon, internet en televisie wel kunnen verstoren. Hoe dan ook, waarom benut u het moment niet om uw telecombudget onder de loep nemen?
©BELGA

Moet u (weer) van telecomoperator veranderen of zit u weldra als BASE-klant vanzelf bij Telenet? Nee, tenzij u dat zelf wilt! Want de overname van BASE door Telenet heeft op korte of middellange termijn geen invloed op het huidige abonnement van hun klanten noch op het netwerk dat gebruikt wordt. Het MVNO-contract (Mobile Virtual Network Operator of virtuele mobiele netwerkoperator) dat Telenet voor mobiele telefonie aan Mobistar verbindt, loopt nog tot eind 2017. ‘En we blijven dat contract naleven tot de vervaldag’, zegt Stefan Coenjaerts, woordvoerder van Telenet. Hij wijst er tegelijk op dat de overname van BASE nog lang geen feit is. ‘De bevoegde mededingingsautoriteiten moeten de overname nog onderzoeken en goedkeuren.’

Maar laat ons uitgaan van de veronderstelling dat de overname toch snel goedgekeurd wordt. Zullen nieuwe King- of Kong-klanten - die dus kiezen voor het mobiele aanbod van Telenet -, dan bellen via het Mobistar-netwerk of via het BASE-netwerk? ‘Mobistar’, antwoordt Coenjaerts resoluut. Ook al is Telenet van plan om 240 miljoen te investeren in het BASE-netwerk om zijn capaciteit te verhogen, toch zal geen enkele mobiele Telenet-klant naar het BASE-netwerk migreren voor het MVNO-contract met Mobistar ten einde loopt.

Die investering zal dus meer dan waarschijnlijk dienen om het netwerk klaar te stomen voor de instroom van een massa bestaande en nieuwe klanten. Bovendien moet ze een buffer vormen voor de voortdurende stijging van de consumptie van mobiele data.

©Mediafin

Huidige situatie

Of de mededingingsautoriteiten de overname nu goedkeuren of niet, het staat zo goed als vast dat er de komende maanden op de mobiele markt niets zal veranderen. ‘Zowel BASE- als Telenet-klanten kunnen blijven gebruikmaken van de producten en diensten waarvan ze ook vandaag al genieten, en dat bij merken die ze kennen’, verzekert Coenjaerts.

Een zelfde geluid bij BASE. ‘Wij blijven onze diensten leveren zoals voorheen en blijven ook onze underdogpositie uitbuiten’, zegt woordvoerder François Bailly. ‘We zullen binnenkort trouwens nieuwe producten aanbieden die rekening houden met het toenemende gebruik van mobiele toestellen in ons dagelijks leven. Maar het is nog te vroeg om daarover al iets te onthullen.’

©Mediafin

Er verandert ook niets voor de operatoren van het virtuele mobiele netwerk die een overeenkomst met BASE hebben. De bekendste zijn Jim Mobile, Mobile Vikings, Carrefour 1 Mobile, Allo RTL, Medion Mobile/Aldi Talk.

‘Dat zijn partnerships op lange termijn die gebonden zijn aan contracten’, zegt Bailly. ‘Bovendien heeft Telenet aangekondigd dat het BASE wil overnemen met inbegrip van al zijn sterke merken. Zo hebben Jim Mobile en Mobile Vikings bijvoorbeeld de enorme meerwaarde goed ingeburgerd te zijn bij de jeugd.’

De kleine virtuele spelers moeten de concurrentie kunnen blijven aanwakkeren.
Alexander De Croo
minister voor Digitale Agenda en Telecommunicatie

De kans is alleszins groot dat de mededingingsautoriteiten de overname goedkeuren. Maar wel op voorwaarde dat het voortbestaan en het recht van de MVNO om het BASE-netwerk onder de huidige voorwaarden te blijven gebruiken, gevrijwaard worden. Dat is een van de verzuchtingen van Alexander De Croo (Open VLD), minister voor Digitale Agenda en Telecommunicatie: ‘Die kleine virtuele spelers moeten de concurrentie kunnen blijven aanwakkeren.’

De virtuele spelers spelen geen aanbod uit van ongelimiteerd bellen, sms’en en surfen, maar laten de klant kiezen volgens zijn eigen focus. Enkele voorbeelden, zonder enige ambitie om de hele markt te beschrijven. Mobile Vikings heeft bijvoorbeeld een bundel van 15 euro (prepaid) die 2 GB aan data omvat, 2.000 sms’jes en ongeveer 100 minuten bellen, allemaal te gebruiken in een maand. Voorts kan de gebruiker dagelijks gratis 300 sms’jes versturen en 60 minuten bellen naar andere Mobile Vikings-gebruikers. Bij Jim Mobile krijgt de gebruiker voor dezelfde 15 euro dan weer de mogelijkheid onbeperkt te sms’en (mits normaal persoonlijk gebruik) met daarbovenop 100 minuten bellen naar andere Jim Mobile-klanten, plus 100 minuten naar alle netwerken en 1,5 GB data. Carrefour Mobile richt zich tot klanten die geen nood hebben aan mobiel surfen met een aanbod van onbeperkt bellen en sms’en voor (momenteel) 29 euro per maand - daarnaast is er ook een aanbod met een (vrij beperkt) datavolume. Bij de virtuele uitdagers kunnen dus met wat rondsurfen mooie deals worden gevonden, als die aansluiten bij uw gebruiksgewoonten.

En wat als u verandert?

De wijzigingen op de telecommarkt die deze week aangekondigd werden, hebben in de prijszettingen nog geen enkele grote verandering voor de consument teweeggebracht. Met 32 euro biedt VOO nog steeds het goedkoopste aanbod voor onbeperkt mobiel bellen en sms’en op de markt (zie tabel).

Toch is door de berichtgeving over de verschuivingen in het telecomlandschap misschien uw aandacht gewekt en moet u de gelegenheid eens aangrijpen om uw abonnement onder de loep te nemen en na te gaan of u elders niet beter af bent. Misschien vindt u wel een gelijkaardig product dat goedkoper is, of een uitgebreider aanbod voor dezelfde prijs.

Van operator veranderen

Onder de volgende voorwaarden kunt u een contract kosteloos opzeggen:

· na een eenzijdige wijziging van de contractuele voorwaarden (bijvoorbeeld een prijsstijging);

· om het even wanneer bij een contract van onbepaalde duur;

· na 6 maanden bij een contract van bepaalde duur.

De opzeg van het contract moet schriftelijk gebeuren en moet niet gemotiveerd worden.

Let wel: als u samen met uw abonnement een gratis toestel of een toestel aan verminderde prijs gekregen hebt, moet u de restwaarde betalen, wanneer u het contract opzegt. U hebt daarom een tabel gekregen met daarin de bedragen die over een periode van maximaal 24 maanden terugbetaald moeten worden.

Of misschien hebt u helemaal geen nood aan onbeperkt sms’en of bellen of meer dan 2 GB data. Prijsvergelijkende sites zoals bestetarief.be, aanbieders.be, killmybill.be of test-aankoop.be (alleen voor leden) helpen u de goedkoopste abonnementen van de markt te vinden, rekening houdend met uw gebruikersprofiel. U hoeft dan nog slechts over te stappen op een voor u interessanter aanbod bij dezelfde operator ofwel gewoon van operator te veranderen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, brengt veranderen van operator niet noodzakelijk kosten met zich mee (zie kader).

Het voordeel van packs

Nog maar enkele maanden geleden boden verschillende operatoren een korting op het mobiele abonnement voor klanten die bij hen al een abonnement voor digitale tv en/of internet hadden. Het onbeperkt aanbod van VOO kostte bijvoorbeeld 50 euro voor niet-klanten, en slechts 32 euro voor klanten die reeds tv of internet bij Voo afnamen - inmiddels is het voor iedereen 32 euro. Hetzelfde bij Telenet: niet-klanten betaalden 70 euro voor een Kong-abonnement, klanten 50 euro - Telenet hanteert nu voor beide het tarief van 45 euro.

Tegenwoordig is Proximus blijkbaar nog de enige operator die dat verschil in stand houdt. Zo kost Smart 50 vijftig euro per maand. Maar samen met een pack, betaalt u er nog maar 40 euro voor.

Wel heeft een mobiel abonnement bij Voo en Telenet een extra voordeel voor wie ook internetklant is: zij kunnen gebruikmaken van Wi-Free. Daardoor krijgen ze gratis toegang tot ruim 1,2 miljoen homespots in België.

Ook Proximus-klanten hebben uiteraard zulke gratis toegang via hun Fon-netwerk (ruim 1 miljoen homespots in België en 13 miljoen in het buitenland).

Hoe kiest u dan het pack dat het best bij u past? Het belangrijkste criterium bij de keuze van een operator is meestal de prijs van het maandelijkse abonnement (zie de vergelijkende tabel voor basisaanbiedingen). Pas wel op voor de installatie- en activeringskosten. Maar als u op het juiste moment een pack onderschrijft, laat men die vaak vallen.

Internet en tv bij Mobistar

Houd er tot slot ook rekening mee dat de markt nog voor eind dit jaar sterk zal veranderen. Mobistar beloofde namelijk om in 2015 te investeren in internet en breedbandtelevisie via de kabel. ‘De testen door externe gebruikers lopen nog altijd in Charleroi en Luik’, zegt woordvoerder Jean-Pascal Bouillon. ‘Maar we kunnen nog geen lanceringsdatum vooropstellen of meer uitleg geven over ons aanbod.’

De operator wacht nog op de definitieve beslissing van de marktregulator BIPT over de groothandelsprijzen voor de toegang tot het netwerk van de kabeloperatoren. Mobistar wil er immers zeker van zijn een rendabel aanbod te kunnen lanceren tegen bodemprijzen. Die beslissing valt normaal half mei. Als Mobistar in zijn opzet slaagt, zou die operator wel eens de plaats van BASE kunnen innemen als onruststoker op de markt. Wordt vervolgd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud