Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Muntjes 1 en 2 eurocent verdwijnen

De ministerraad is het eens geraakt over een wetsontwerp dat handelaars toelaat de bedragen op het kasticket af te ronden tot op 5 eurocent. Daarmee zullen de muntjes van 1 en 2 eurocent uit de Belgische portemonnees verdwijnen.
Advertentie
De 1 en 2 eurocentjes verdwijnen uit de Belgische portefeuille. - Photo News ©Photo News

Minister van Middenstand Sabine Laruelle kondigde vandaag de maatregel aan die al langer in de pijplijn zat. Handelaars zullen aan de kassa kunnen afronden naar een veelvoud van 5 cent. 'In functie van het totale bedrag dat betaald moet worden, zal de afrondig gebeuren naar het hogere of lagere veelvoud van vijf cent,' aldus Laruelle. 'Op die manier blijft de maatregel financieel neutraal voor de consument.'

De afrondingsregel heeft enkel betrekking op het totaalbedrag aan de kassa, niet per gekocht artikel afzonderlijk. Als het totaal bedrag eindigt op één, twee, zes of zeven cent, kan het worden afgerond naar het dichtste lagere veelvoud van vijf cent. Als het bedrag eindigt op drie, vier, acht of negen cent, wordt er afgerond naar het dichtste hogere veelvoud van vijf cent. 

Onderzoek van de Nationale Bank van België (NBB) leerde eerder dat zulke maatregel geen inflatieopwekkend karakter hebben. In Nederland en Finland is het systeem al langer in voege, sinds 2004 en 2001. Daar zijn de kleinste muntstukken vrijwel volledig uit de omloop verdwenen. Wanneer de regel bij ons in werking treedt, is nog niet bekend. 'Er moet nog een koninklijk besluit geschreven worden waarin de datum staat,' aldus het kabinet-Laruelle.

Handelaars zijn niet verplicht om af te ronden, maar àls ze het doen, moet het zowel voor betalingen met baar geld als met bankkaarten. Muntjes van 1 en 2 eurocent blijven ook een wettelijk betaalmiddel. De bevoegdheid om zulke muntjes af te schaffen, ligt op het Europese niveau en niet bij nationale ministers. 

Zowel de ondernemersorganisaties Unizo en NSZ als de retailfederatie Comeos reageren tevreden dat de afrondingsregel nu weldra een feit is.

De consumentenorganisatie Test-Aankoop zegt echter dat ze geen vragende partijd was, omdat 'bij vele consumenten angst leeft voor prijsverhogingen'. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud