Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Niet altijd btw op diensten van advocaat

Vanaf 1 januari 2014 moeten advocaten 21 procent btw aanrekenen. Toch blijven een aantal specifieke taken van een advocaat nog altijd van btw vrijgesteld. Dat blijkt uit een rondzendbrief van de fiscus.
Advertentie
©BELGA

Bij de begrotingscontrole begin juli besliste de federale regering dat op de diensten van een advocaat 21 procent btw moet betaald worden. Daardoor wordt het advies en de tussenkomst van een advocaat vanaf 1 januari 2014 een stuk duurder: bij een gelijkblijvend uurtarief stijgt de advocatenkost met 21 procent, tenzij u de btw kan recupereren.

Bij de aankondiging van de maatregel gingen stemmen op om een uitzondering te voorzien voor particulieren. Een argument was dat de toegankelijkheid tot het gerecht in gedrang zou komen. Maar een dergelijke uitzondering komt er niet: zowel particulieren als bedrijven moeten volgend jaar btw betalen. Een rondzendbrief van de fiscus brengt intussen meer duidelijkheid over de praktische gevolgen van de nieuwe btw-plicht.

Soms vrijstelling

Ook al is het algemene principe dat advocaten 21 procent btw moeten aanrekenen, toch blijven een aantal taken van een advocaat ook na 1 januari 2014 van btw vrijgesteld. Voor de tussenkomst in uw privéleven gaat het over diensten die nauw samenhangen met maatschappelijk werk, met de sociale zekerheid en met de bescherming van kinderen en jongeren. U betaalt concreet geen btw op de prestaties van uw advocaat voor zover hij optreedt als:

  • Schuldbemiddelaar in het kader van een collectieve schuldenregeling.
  • Voorlopig bewindvoerder voor het beheer van vermogen van meerderjarigen die omwille van hun lichamelijke of geestelijke gezondheidstoestand volledig of gedeeltelijk onbekwaam zijn om hun goederen te beheren.
  • Voogd (ad hoc): een voorbeeld is een advocaat die aangesteld wordt om een kind te vertegenwoordigen bij een tegenstrijdig belang met de ouders.
  • Familiale bemiddelaar: de advocaat kan bemiddelen bij geschillen in een familiale context, zoals erfenisconflicten, ouderschapsregeling, …

Ook voor pro deo-advocaten is een uitzondering voorzien. Dergelijke advocaten die minderbegoeden bijstaan, worden betaald door het ministerie van Justitie. Die vergoedingen voor juridische bijstand worden niet vrijgesteld, maar onderworpen aan een nulprocenttarief. ‘Zowel bij een vrijstelling als bij een nulprocenttarief wordt geen btw betaald, maar de nuance is voor de advocaat van belang. Bij een nulprocenttarief kan de advocaat de zelf betaalde btw aftrekken, terwijl dat bij een vrijstelling niet het geval is’, zegt Danny Stas, advocaat bij Laga.

Lees het volledige artikel morgen in het Netto-katern van De Tijd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud