Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Nieuw belastingvoordeel voor rechtsbijstandsverzekering

Via uw belastingaangifte van volgend jaar zal u tot 124 euro belastingvoordeel kunnen krijgen voor een aparte rechtsbijstandsverzekering.
©BELGA

De kosten van een juridisch geschil kunnen hoog oplopen, zeker als het lang aansleept. Of u schuld treft of niet, een rechtsbijstandsverzekering helpt u uw rechten te kennen en neemt de kosten van de verdediging op zich.

Waslijst beslissingen

De Kamer heeft donderdagnacht een hele reeks beslissingen genomen. Een opsomming:

  • een lijst met zo'n 40 grondwetsartikels die kunnen worden herzien, maar niet het fameuze artikel 1
  • de btw-verlaging voor fietsen en digitale kranten
  • de verplichte afronding bij cashbetalingen
  • het steunmechanisme voor gascentrales
  • kmo's die hun bedrijfsleider te weinig betalen worden niet langer extra gestraft
  • een mail of sms geldt voortaan als bewijs voor aankopen tot 3.500 euro
  • een verstrenging van de regels voor kansspelen
  • meer mensen kunnen een voorschot krijgen op achterstallig onderhoudsgeld
  • gescheiden mensen kunnen zich laten registreren als ongehuwd
  • het wordt mogelijk dat alle fietsers tegelijk groen licht krijgen

Samen met bijvoorbeeld uw brand-, auto- of familiale verzekering kunt u een extra dekking nemen voor rechtsbijstand. Die biedt soelaas voor schadegevallen die samenhangen met die specifieke verzekering.

Advertentie

Een alternatief is dat u een algemene rechtsbijstandspolis afsluit bij een gespecialiseerde verzekeraar. Die verzekert u tegen allerhande gerechtelijke procedures.

Fiscaal aftrekbaar

De overheid wil die algemene rechtsbijstandsverzekeringen aanmoedigen met een belastingvoordeel. Het parlement gaf op 4 april zijn fiat voor een fiscaal aftrekbare verzekering.

‘Justitie moet toegankelijk zijn voor iedereen. Door de rechtsbijstandverzekering fiscaal aftrekbaar te maken hopen we dat mensen zich op die manier kunnen beschermen’, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Op dit moment zijn er 463.477 rechtsbijstandsverzekeringsovereenkomsten met een gelijkaardige, verruimde dekking als die het voorstel bepaalt.

De maximumwaarborg van de verzekering wordt vastgesteld op minstens 13.000 euro per geschil in burgerlijke zaken en 13.500 euro voor strafzaken. Voor een geschil over een echtscheiding of wettelijke samenwoning bedraagt de waarborg minstens 3.375 euro per verzekerde persoon en voor contractuele bouwgeschillen 6.750 euro.

Belastingvermindering

Het belastingvoordeel kan voor het eerst gevraagd worden in de belastingaangifte die u volgend jaar indient (aanslagjaar 2020).

40 procent
Rechtsbijstand
Het tarief van de belastingvermindering voor een rechtsbijstand is 40 procent.

Het in te brengen bedrag van de premie wordt beperkt tot 310 euro (geïndexeerd bedrag) per jaar. Het tarief van de belastingvermindering is 40 procent, wat het maximale belastingvoordeel op 124 euro brengt.

Wachttijd

Als een juridisch conflict dreigt of als u er al in verwikkeld zit, is het te laat om nog een rechtsbijstandsverzekering aan te gaan. Voor sommige aangelegenheden wordt een wachttijd ingebouwd. Volgens de algemene regel bedraagt die maximaal één jaar.

Voor de echtscheidingsgeschillen mag de termijn niet meer dan drie jaar bedragen en voor bouwgeschillen maximaal vijf jaar. Als u van verzekeraar verandert, zal rekening gehouden worden met de al verstreken wachttijd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.