Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Nieuwe rekentool om onderhoudsbijdrage te berekenen

De rechtbank van Antwerpen lanceert een onlinetool waarmee scheidende ouders de onderhoudsbijdragen voor de kinderen kunnen berekenen. De Gezinsbond hekelt de nieuwe berekeningsmethode.
Na een relatiebreuk blijven ouders instaan voor de opvoedingskosten. ©Hollandse Hoogte / Amaury Miller

Na een relatiebreuk blijven ouders instaan voor de opvoedingskosten tot hun kind zijn/haar studies heeft afgerond en in het eigen levensonderhoud kan voorzien. Elke ouder moet bijdragen volgens zijn aandeel in de samengevoegde middelen van de ouders. De rechtbank van Antwerpen lanceert nu een onlinetool om het onderhoudsgeld te berekenen. Die is uitgewerkt door een werkgroep van Vlaamse familierechters.

De lancering op nationaal niveau is tegelijkertijd de start van een fase waarbij ouders zelf suggesties of opmerkingen kunnen geven na het berekenen van hun persoonlijk resultaat. In een laatste fase zal de werkgroep van familierechters de rekentool indien nodig nog aanpassen aan de hand van de verzamelde feedback.

Initieel was de tool ontstaan als een rekenkundig hulpmiddel voor familierechters. ‘Soms zagen we in gelijkaardige gevallen verschillen van 40 tot 50 euro, simpelweg omdat we andere gewoontes hebben aangeleerd. Daar willen we vanaf’, zegt Rob Hobin, eerste voorzitter van het hof van beroep te Antwerpen.

Parameters

Ouders kunnen in het onlineformulier een aantal paramaters invullen zoals het netto-inkomen en twee aanvullende voordelen: de eventuele bedrijfswagen of maaltijdcheques.

Vervolgens komt aan bod in welke verhouding de kinderen bij de moeder of vader verblijven en hoe het staat met de huisvestingskosten van de ouders.

Aan de hand van deze en nog andere parameters wordt er dan een uniforme onderhoudsbijdrage berekend. Naast het invulformulier is steeds een helpfunctie met uitleg beschikbaar.

Andere tools

Om onderhoudsbijdragen te berekenen, bestaan al langer objectieve berekeningsmethoden: de Onderhoudscalculator van de Gezinsbond, de Pareto Simulator en de VOB van Larcier en de methode van de Waalse socioloog Renard.

‘De methode van Hobin onderschat de opvoedingskosten van de kinderen voor gemiddelde en hoge inkomens en overschat deze voor lage inkomens.
Yves Coemans
Gezinsbond

‘De methode van Hobin onderschat de opvoedingskosten van de kinderen voor gemiddelde en hoge inkomens en overschat deze voor lage inkomens. Als deze methode algemeen gebruikt wordt, vrezen we dat heel wat moeders door de te lage onderhoudsbijdragen in de armoede gestort worden’, reageert Yves Coemans van de Gezinsbond.

‘De methode van Hobin houdt geen rekening met de gezinsfiscaliteit na de scheiding. Ze gaat er ook van uit dat de onderhoudsplichtige ouder bij een gelijkmatige huisvesting altijd de helft van de niet-verblijfsgebonden kosten zoals kleding, ontspanning, kinderopvang en onderwijs betaalt en dat is in de praktijk vaak niet zo', vervolgt Coemans.

Commissie Onderhoudsbijdragen

Binnen de federale overheidsdienst Justitie is er ook een Commissie Onderhoudsbijdragen. Die werd vijf jaar geleden in het leven geroepen om rechters te adviseren om de kosten voor kinderen en de bijdrage voor ouders te begroten en om eventueel een standaardmethode te ontwikkelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud