Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Nog maar half busabonnement in ruil voor nummerplaat

De formule waarbij mensen hun nummerplaat inruilen voor een abonnement van De Lijn, wordt binnenkort deels betalend. Tot nu kreeg men een jaarabonnement als men zijn wagen aan de kant zette, weldra enkel nog een korting van 50 procent. De meeste potentiële overstappers zijn inmiddels bereikt.
©BELGA

Het DINA-abonnement (van Dienst Inruilen Nummerplaat voor Abonnement) moet mensen aansporen hun auto aan de kant te laten en meer gebruik te maken van bus en tram. Oorspronkelijk kon iemand die zijn nummerplaat inleverde via het DINA-systeem tot drie jaar gratis rijden met De Lijn. In 2010 werd het voordeel al verminderd en binnenkort - wellicht vanaf maart of april - krijgt men nog enkel een korting van 50 procent op een abonnement, een voordeel dat éénmalig kan verlengd worden.

Dat schrijft Open Vld-politicus Lode Vereeck op zijn blog en wordt bevestigd door De Lijn. 'We hebben de grote massa die we wilden bereiken al bereikt', legt men bij De Lijn uit.

Als de nummerplaat komt van de enige wagen van het gezin, kregen alle gezinsleden een abonnement. Tot 1 april 2010 ging het om een gratis abonnement voor maximaal drie jaar (voor één jaar, en tot twee keer te verlengen als nog aan de voorwaarden werd voldaan). Sindsdien gaat het om een gratis abonnement voor 1 jaar met de mogelijkheid om nadien te verlengen met 50 procent korting op de aankoopprijs.

In het kader van de nieuwe tarieven bij de Vlaamse vervoersmaatschappij wordt dit jaar opnieuw gesleuteld aan de formule. De regels veranderen in theorie vanaf 1 februari, maar zullen in de praktijk (door de nodige software-aanpassingen) pas toegepast worden vanaf maart of april.

Concreet zal er vanaf dan geen gratis jaarabonnement meer uitgereikt worden. Er komt enkel een korting van 50 procent op een jaarabonnement (Buzzy Pazz of Omnipas). 'De abonnee kan het DINA-abonnement éénmalig verlengen; bij een tweede verlenging zal het normale tarief aangerekend worden', zo staat op de website van De Lijn. De Lijn wijst er ook op dat DINA enkel geldt voor de leeftijdsgroepen 12-24 jaar (Buzzy Pazz) en 25-64 jaar (Omnipas). 'De -12-jarigen en de 65+'ers hebben reeds een voordeeltarief aan 50 euro dat niet kan worden gecombineerd worden met DINA', luidt het.

De voorbije jaren verloor de formule al aan populariteit. Zo waren er in 2012 nog 9.401 abonnees, in 2013 8.440 en in de eerste negen maanden van 2014 5.201. Volgens De Lijn is 'de grote massa' voor wie de maatregel bedoeld was, eerder al op de kar gesprongen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud