Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) heeft een wetsontwerp klaar dat het innen van onbetaalde verkeersboetes moet versnellen. Dat schrijven de kranten van Sudpresse vrijdag.
De nieuwe tekst schrapt een etappe in de procedure voor onbetaalde boetes. Zo zal het parket geen tweede transactie meer moeten voorstellen na het verstrijken van de eerste betalingstermijn (zie kader hieronder), maar meteen kunnen overgaan tot een bevel tot betaling. Volgens Sudpresse zal dat nieuwe bevel tot betaling verhoogd worden met 35 euro.
De overtreder zou dan nog een maand krijgen om dat te betwisten bij de politierechtbank. Het zal dus niet langer het parket zijn dat de wanbetalers voor de rechtbank moet brengen. De persoon die de boete in de bus kreeg, moet zelf de nodige stappen zetten. Wathelet hoopt zo de procedure te versnellen.
Blijft een betaling uit, dan kan de fiscus de vereiste som rechtstreeks aftrekken van een eventuele terugbetaling. Bovendien kan de procureur des konings tot een maand rijverbod opleggen. De douane van haar kant krijgt de mogelijkheid het voertuig klem te zetten.
Wat voorziet de wet nu?
Het wetsontwep moet de wet van april 2012 vervangen, een bepaling die op 1 januari 2013 in werking trad.
Hoe ziet de regeling er nu uit? Als de overtreder de eerste betalingstermijn niet naleeft en ook geen bezwaar inbrengt, stelt het parket een transactie voor waarbij het initiële bedrag wordt verhoogd met 10 euro. Blijft ook dat voorstel zonder gevolg, dan wordt een nieuwe herinnering gestuurd.
Volgt er dan nog geen betaling, dan ‘wordt het bevel tot betalen van rechtswege uitvoerbaar’, zo staat te lezen in het Staatsblad. De federale overheidsdienst Financiën ontvangt dan een afschrift van het bevel en kan ‘de geldsom met alle rechtsmiddelen invorderen’. In de praktijk zal hij de onbetaalde boetes innen via de personenbelasting.
Maar de inning door de fiscus blijkt niet te werken door onduidelijkheden in de wetteksten. Het nieuwe wetsontwerp van de staatssecetaris zou daar een mouw aan moeten passen.