Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Ongelimiteerd internet is zelden ongelimiteerd

De grote internetproviders zwaaien lustig met abonnementen die in ongelimiteerde data voorzien. Wie in de kleine lettertjes duikt, merkt echter al snel dat ongelimiteerd niet hetzelfde is als ‘doe maar op’.
©Pieter Van Eenoge

Sinds we door corona met zijn allen thuis volop online vergaderen, les volgen voor de computer, video streamen en gamen piekt ons dataverbruik als nooit tevoren. Veel mensen hebben geen flauw benul hoeveel data een uurtje Netflix, een partijtje ‘Call of Duty’ of een Zoom-sessie opsoupeert. Om u een idee te geven: volgens de streamingreus kost een uur netflixen in de standaardkwaliteit ongeveer 1 gigabyte aan data. Kijkt u liever naar de hogedefinitiestreams, dan is dat ongeveer 3 gigabyte per uur. Trekt u alle registers open en kijkt u in glorieuze 4K-beeldkwaliteit, dan jaagt u er 7 gigabyte per uur door. Een serie van tien afleveringen van een uur kost u op die manier dus zowat 70 gigabyte. U kunt bij Netflix instellen dat uw dataverbruik begrensd wordt, maar dan moet u genoegen nemen met een mindere beeldkwaliteit.

Ook bij vergaderplatformen zoals Zoom en Teams hangt het dataverbruik grotendeels af van de beeldkwaliteit. De standaardstreams verbruiken zowat 500 megabyte per uur, in hd-kwaliteit is dat iets meer dan 1 gigabyte. Dat verbruik slaat op een-op-eenvergaderingen. Als u in groep videobelt, moet u er ongeveer 30 procent bijtellen.

Bij Zoom is hd-video standaard beperkt tot 720p (1.280 x 720 pixels). Full hd (1.920 x 1.080 pixels) is alleen beschikbaar in de betaalde Business- en Enterprise-abonnementen. Bij een een-op-eenvergadering is dat misschien niet zo handig, maar door uw camerafunctie uit te schakelen zal uw dataverbruik flink dalen.

Bij de online games varieert het dataverbruik stevig van spel tot spel, maar het goede nieuws is dat het een stuk minder is dan bij het bekijken van films en series via videostreamingdiensten. De Australische website Whistleout legde een heleboel games op de rooster. ‘Grand Theft Auto V’ bleek ongeveer 60 megabyte per uur te verstoken, bij ‘Call of Duty: Black Ops 4’ was dat zo’n 100 megabyte. ‘Counter-Strike: Global Offensive’ verbruikt 250 megabyte per uur. De absolute grootverbruiker bleek ‘Microsoft Flight Simulator’ te zijn: 700 megabyte per uur.

Fair gebruik

Veel consumenten gaan ervan uit dat die cijfers voor hen toch niet zo veel uitmaken, omdat ze zogenaamd ongelimiteerd internet hebben - een abonnement dus waarmee u zo veel data mag verbruiken als u wilt. Helaas, in de wereld van de telecom blijkt ongelimiteerd niet altijd ongelimiteerd te zijn.

Zowel Proximus als Telenet hanteert een Fair Use Policy (FUP), een beleid van fair gebruik. Wie een bepaalde datagrens overschrijdt, kan wel blijven internetten, maar met een veel lagere surfsnelheid. De providers doen dat naar eigen zeggen om iedereen de kans te geven snel te kunnen surfen en om de beschikbare bandbreedte eerlijk te verdelen over alle klanten.

Hoe werken die FUP’s? Bij Telenet is de regel dat u als ‘intensieve gebruiker’ wordt gebrandmerkt zodra u meer dan 750 gigabyte hebt verbruikt tijdens de piekuren. Voor het Mechelse kabelbedrijf is dat tussen 17 uur in de namiddag tot middernacht. In dat geval wordt de surfsnelheid beperkt tot 20 megabit per seconde, alleen tijdens de piekuren.

U kunt bij Netflix instellen dat uw dataverbruik begrensd wordt, maar dan moet u genoegen nemen met een mindere beeldkwaliteit.

Belangrijke nuance: die regeling is allicht tijdelijk. Door de pandemie heeft Telenet de regels wat versoepeld tegenover vroeger. In het precoronatijdperk begonnen de piekuren al om 12 uur ’s middags en ook de snelheidsbeperking was strenger: tot 10 megabit per seconde. Dat is maar net genoeg om wat te surfen en mails te versturen, fatsoenlijk Netflix kijken (zeker als meerdere personen in het gezin tegelijk kijken) kunt u vergeten.

Orange, dat het kabelnetwerk van Telenet gebruikt voor zijn internetdiensten, hanteert exact dezelfde regels. Ook opmerkelijk: voor zakelijke gebruikers ligt de grens bij Telenet pakken hoger. Zij mogen 3 terabyte (ongeveer 3.000 gigabyte) per maand verbruiken voor ze op smallband gezet worden.

Vier keer meer

Bij Proximus ligt de grens op wat nog ‘fair gebruik’ is voor iedereen op 3 terabyte per maand. Ook gewone consumenten krijgen daar dus vier keer meer data dan bij Telenet. Het is nog altijd niet echt ongelimiteerd, maar u moet echt al behoorlijk stevig downloaden om die grens te overschrijden. Als u dat toch lukt, verlaagt Proximus wel uw snelheid tot een schamele 3 megabit per seconde. Met andere woorden: u belandt in het internettijdperk van rond 1995.

Maar waar Proximus slaat, zalft het ook. Als u in die situatie belandt, kunt u bij de provider op eenvoudig verzoek een bijkomend pakket data van 300 gigabyte aanvragen. Dat pakket is zelfs gratis. U moet alleen de klantendienst contacteren. Meer zelfs: lukt het u om ook dat extra pakket binnen de maand op te souperen, kunt er gewoon opnieuw eentje aanvragen en ook dat kost u geen euro. Waarom Proximus dan niet gewoon komaf maakt met de FUP en meteen ongelimiteerd internet aanbiedt? Joost mag het weten.

Om de datalimiet van Proximus, 3 terabyte per maand, te overschrijden moet u echt al behoorlijk stevig downloaden.

Bij Proximus-dochter Scarlet zit de zaak weer anders in elkaar. Daar is er een surfgrens van 500 gigabyte per maand, ongeacht of u die data nu in piek- of daluren hebt verbruikt. Als u daarboven zit, wordt de hakbijl bovengehaald: uw surfsnelheid daalt tot 3 megabit per seconde. In tegenstelling tot Telenet laat Scarlet u wel extra data bijkopen. Betaalt u vijf euro, krijgt u 1 terabyte extra data, het dubbele dus van uw oorspronkelijk volume.

Hebt u geen zin om bij te houden wat nu precies dal- of piekuren zijn, om extra pakketten aan te vragen of om uw surfgedrag in de gaten te houden? Dan is het misschien tijd om over te stappen naar een provider die helemaal geen limieten hanteert. Door het verpletterende marktoverwicht van de zwaargewichten Telenet en Proximus zou u het misschien vergeten, maar die bestaan wel degelijk. De provider EDPNet kent helemaal geen datalimiet. Een nadeel is dat EDPNet geen televisiezenders aanbiedt. Om tv te kijken zult u bij hen dus een beroep moeten doen op apps als VRT NU of VTM Go.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud