Het internet afschuimen naar leuke cadeautjes kan een welkom alternatief zijn voor de pogingen om bumper aan bumper de stad in te schuiven, en vervolgens schouder aan schouder tussen winkel- en kassarijen uw tijd te zien wegtikken. De Belg zet zich stilaan over zijn wantrouwen.
Volgens de recentste Barometer van de informatiemaatschappij van de FOD Economie kocht bijna de helft van de Belgen in 2013 een dienst of goed online aan. Vier op de vijf aankopen worden gedaan bij Belgische verkopers.
Uit dezelfde Barometer blijkt dat nogal wat Belgen zich daarbij wel nog zorgen maken over onder meer de veiligheid van betalingen (37%), of over het mogelijk niet ontvangen van bestelde goederen en diensten (18%).
De FOD Economie lanceerde voor de eindejaarsperiode de website E-shop Defense met ludieke maar niet mis te verstane filmpjes om consumenten bewust te maken van veilig online shoppen, met voorbeelden van oplichterijen en labels waarop de koper kan letten. Zo wordt onder meer gewaarschuwd op te letten als men op zoek gaat naar concerttickets in doorverkoop, of voor aanbiedingen waarbij gratis staaltjes worden beloofd maar waarmee men wordt gelokt om onbewust in te schrijven op een abonnement.
Ook op de website van de FOD Economie staan waarschuwingen gebundeld. Het lijkt voor de hand te liggen, maar toch moet de FOD blijven waarschuwen geen geld te storten of te bezorgen aan een onbekende of aan een tussenpersoon zonder te weten of die daartoe de nodige vergunningen heeft.
En dit wordt doorgetrokken naar kopen online: de prijs mag dan mooi zijn, kan u de aankoop wel doen bij een betrouwbare partij die zich bekendmaakt, de betaling laat verlopen via een veilig platform en liefst nog een label draagt? De site verwijst ook door naar de Kruispuntbank van Ondernemingen of tools om meer gegevens op te zoeken over wie achter een domeinnaam/website schuilgaat (www.whois.com, www.dns.be).
Wordt u toch het slachtoffer van een oplichting, dan kan u de feiten melden en een klacht indienen bij de Algemene Directie Economische Inspectie van de FOD Economie. Zo krijgt de Economische Inspectie sneller een zicht op verdachte praktijken. U kan ook terecht bij de lokale politie, en uw geval melden op ecops.be.
Het loont soms ook om na te kijken welke verzekeringen aan uw kredietkaart verbonden zijn, als u die kaart ter betaling hebt gebruikt bij een online aankoop waarbij iets mis blijkt te gaan. Bij sommige - meestal de wat duurdere - kredietkaarten zit een aankoop- of 'safe online'-verzekering die u vergoedt wanneer een aangekocht goed bijvoorbeeld nooit aankomt.