Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Online tool bundelt huwelijks- en samenlevingscontracten

U krijgt een overzicht van de contracten op uw naam en in welk notariskantoor ze bewaard worden.
Advertentie
©ANP

Bent u in het huwelijksbootje gestapt en stelde u met uw partner een huwelijkscontract op? Of ging u wettelijk samenwonen en maakte u bij de notaris afspraken in een samenlevingscontract? 

Als u dat document niet meer kan terugvinden, dan kan u voortaan MyBox op de website van de notarissenfederatie raadplegen. U vindt er een overzicht van de samenlevings- of huwelijkscontracten op uw naam en in welk notariskantoor de contracten worden bewaard. Ook als u intussen gescheiden bent of uw partner overleden zou zijn.

Met behulp van uw elektronische identiteitskaart (eID) krijgt u toegang.

In notariskantoor

Het contract zelf staat niet online, maar blijft bewaard in het notariskantoor. Als de notaris die het contract destijds opgestelde intussen verhuisd is of niet meer actief is, dan kan u via te tool te weten komen met welk notariskantoor u contact moet opnemen.

Geen feitelijke samenwoning

In het register zitten alleen de samenlevingscontracten in het kader van een wettelijke samenwoning. Legde u geen verklaring van wettelijke samenwoning af en woont u dus feitelijk samen, dan kan u de eventuele contracten niet via in de tool terugvinden.

Afspraken

Een huwelijkscontract laat toe om - binnen bepaalde grenzen - af te wijken van wat wettelijk geregeld wordt. Afhankelijk van de familiale situatie, professionele activiteiten of persoonlijke voorkeur kan u bijvoorbeeld sleutelen aan de wettelijke samenstelling van uw vermogen tijdens het huwelijk. Dat zal ook gevolgen hebben bij een overlijden of een echtscheiding.

Samenlevingscontracten worden door ongehuwde partners aangewend om de gevolgen van hun samenwonen en het beƫindigen van hun relatie vast te leggen. In een samenlevingscontract kunnen samenwoners onder andere afspraken maken over hun bezittingen, inkomsten, de kosten van het huishouden en de kosten verbonden aan de opvoeding van kinderen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud