Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Ook uw mobiel verdient een back-up

Telefoonnummers, foto’s, filmpjes, muziek. Onze smartphone wordt steeds meer het logboek van ons leven. Als u uw toestel verliest of in het toilet laat vallen, kan u dus maar beter een back-up hebben.
Advertentie
©REUTERS

Regelmatig een back-up maken van de smartphone is minder ingeburgerd dan bij de pc. Vreemd, want het risico op ongelukken of verlies is een pak groter bij een telefoon. Daarom is het wel handig om op tijd en stond een back-up te maken. Hoe dat gebeurt, hangt af van het besturingssysteem van uw toestel.

iOS (iPhone)

iPhone-gebruikers met de laatste versies van het iOS-systeem kunnen het zich gemakkelijk maken met de automatische back-upfunctie iCloud Backup. Als u die activeert, maakt het toestel elke dag een kopie van uw nieuwe gegevens naar uw iCloud-account.

U vindt de automatische opslagfunctie bij de Instellingen onder het luik iCloud. Daar kunt u ook een iCloud-account aanmaken, indien u die nog niet heeft. Apple biedt ook de mogelijkheid om op elk gewenst moment een actuele, manuele back-up te maken. U moet dan uiteraard wel een internetverbinding hebben.

De opslag in iCloud heeft het grote voordeel van het gebruiksgemak en de gemoedsrust, omdat u zelf niet aan de reservekopie hoeft te denken. Het nadeel is dat u slechts 5 gigabyte gratis krijgt. Wie meer nodig heeft, betaalt een vast bedrag per maand: van 99 cent voor 20 GB tot 19,99 euro voor een terabyte (1.000 GB).

In principe zijn uw data in iCloud veilig, al werd Apple een tijd geleden opgeschrikt toen naaktfoto’s van Amerikaanse Hollywood-sterren uit hun iCloud-account werden gestolen. Apple bracht intussen een software-update uit om het achterpoortje voor hackers te sluiten, maar indien het om zeer belangrijke of gevoelige informatie gaat, is een lokale back-up nog altijd de enige écht veilige oplossing. Dat doet u op de klassieke manier, door uw iPhone aan de pc te koppelen. U hebt dan wel het programma iTunes nodig (gratis te downloaden bij Apple). Daar vinkt u onder ‘Overzicht’ de optie aan om automatische reservekopieën te maken naar uw computer.

Houd er wel rekening mee dat de apps op uw toestel niet echt gekopieerd worden. iTunes houdt alleen bij welke apps u had staan. Wanneer u uw backup-kopie terug wilt zetten op uw toestel, dan zal Apple de laatste versie van die apps terugzetten. Indien u nog een oudere versie van iOS gebruikt, kan het zijn dat die apps niet op uw toestel werken.

Android

Wie een Android-toestel heeft, beschikt niet over één centrale back-upfunctie die alles bijhoudt.

In het instellingenmenu vindt u onder meer de functie ‘Back-up van mijn gegevens’. De functie is standaard ingeschakeld en is gekoppeld aan de Google-account die u hebt ingegeven bij de ingebruikname van uw toestel. Ze houdt uw apps, wachtwoorden en instellingen bij, zodat die meteen kunnen worden toegepast wanneer u een nieuw toestel in gebruik neemt.

Maar andere zaken, zoals de foto’s en de muziek op uw toestel, worden niet automatisch opgeslagen. U kunt ze wel synchroniseren met een cloud-account, wat feitelijk ook neerkomt op een back-up.

U moet dit voor elke toepassing apart regelen, via het synchronisatiemenu (Auto-sync) in de instellingen. Indien u bijvoorbeeld een Facebook-app op uw toestel heeft, kunt u daar kiezen om uw Facebook-contacten met uw telefoon te synchroniseren. Elk contact dat u op Facebook toevoegt, komt dan automatisch in uw telefooncontacten, en omgekeerd. Deze synchronisatie is vooral handig indien u veel gebruikmaakt van de clouddiensten van Google, zoals het opslagsysteem Google Drive of de foto-app Google Foto’s. Er bestaan ook verschillende apps om de synchronisatie centraal te beheren, zoals G Cloud Backup, Holo Backup of My Backup Pro.

Wie wil weten wat Google allemaal heeft opgeslagen en/of zijn toestel vanop afstand wil beheren, kan terecht op de online dienst ‘Google Dashboard’ (www.google.com/ dashboard). Daar kunt u ook uw telefoon vanop afstand bellen of vergrendelen. Handig indien het toestel verloren of gestolen is.

U hoeft al uw gegevens uiteraard niet aan Google of Facebook toe te vertrouwen, maar dan zult u wel wat meer werk hebben om een reservekopie te maken. U kunt uw toestel gewoon met een kabeltje met de pc verbinden en manueel bestanden kopiëren. Of u kunt gebruikmaken van één van de apps die de fabrikant van uw toestel heeft bijgeleverd, zoals Samsung Kies of Sony PC Companion.

Moraal van het verhaal: met een Android-toestel hebt u veel keuzemogelijkheden, wat het allemaal een beetje ingewikkeld en verwarrend maakt. Denk daarom al voor u uw toestel in gebruik neemt na over welke gegevens u wilt back-uppen en via welke dienst u dat gaat doen.

Windows Phone

Microsoft bouwde een automatische opslag van foto’s en contacten in in zijn Windows Phone-software. In het instellingenmenu is er een onderdeel ‘Back-up’ waar u ervoor kunt kiezen om een automatische opslag in te stellen voor apps en instellingen, tekstberichten en/of foto’s en video’s. De opslag gebeurt in Microsofts clouddienst OneDrive.

Voor foto’s moet u ook aangeven in welke kwaliteit u de foto’s wenst te bewaren. Indien u niet de hoogste kwaliteit kiest, wordt de reservekopie dus in een lagere resolutie bewaard. Daarmee bespaart u op data en zal de overdracht wat sneller verlopen. Maar omdat de back-up sowieso via uw wifi-verbinding gebeurt, is dat meestal niet echt een punt. Het kan dus geen kwaad om voor de hoogste kwaliteit te kiezen.

Wie zijn data niet aan Microsoft wil toevertrouwen, zal ook hier alle bestanden apart moeten synchroniseren of met een kabeltje naar de pc slepen. Apps en oude sms-berichten kunt u op deze manier echter helemaal niet bijhouden.

Slotsom? We vinden het teleurstellend dat je als smartphonegebruiker feitelijk verplicht wordt om alle data aan Apple, Google of Microsoft toe te vertrouwen als je een volledige back-up wilt van alle data en instellingen. Het kan technisch gesproken nochtans helemaal niet moeilijk zijn om zo’n back-up naar de pc of een externe schijf mogelijk te maken. Maar blijkbaar gunnen de drie grote spelers ons ook dat beetje privacy niet meer.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud