Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Op reis naar rode zone? Check uw reisbijstand

Het is niet langer verboden naar een rode zone te reizen. Maar dat betekent niet dat u bij problemen op uw bestemming altijd kunt terugvallen op uw reisbijstandsverzekering.
Niet alle reisbijstandsverzekeringen dekken een citytrip naar Parijs. ©REUTERS

Sinds 25 september is het niet langer verboden te reizen naar rode zones op de coronakaart, al wordt het wel afgeraden door Buitenlandse Zaken. Het gaat onder andere om grote delen van Frankrijk, bijna het hele Spaanse vasteland en de populaire steden Parijs, Wenen en Amsterdam.

De meeste reisbijstandsverzekeraars gaven geen dekking voor wie het reisverbod negeerde en afreisde naar een rode zone. Maar de opheffing van het reisverbod betekent niet automatisch dat u bij problemen kan terugvallen op uw reisbijstandsverzekering. Die biedt praktische hulp aan vakantiegangers in nood en vergoedt onder meer de financiële gevolgen van ziekte en pech tijdens uw vakantie.

Ziekenfondsen

Mutas - de reisbijstandscentrale van de meeste ziekenfondsen - liet weten dat het medische reisbijstand blijft weigeren voor wie naar een rode zone vertrekt. Wie afreisde naar een regio die pas tijdens het verblijf van groen of oranje naar rood wijzigde, behoudt wel het recht op medische bijstand.

De reisbijstand van de Onafhankelijke Ziekenfondsen dekt sinds 25 september wel de rode zones voor dringende medische zorg.

Verzekeraars

Wie een reisbijstandsverzekeraar bij een klassieke verzekeraar afsloot, moet informeren naar de voorwaarden. Sommige verzekeraars hebben hun voorwaarden aangepast na het gewijzigde advies van Buitenlandse Zaken of hebben plannen in die richting.  

Zo verleent Europ Assistance, de marktleider voor reisbijstand, sinds 25 september bijstand aan wie naar rode zones vertrekt of er zich bevindt. De bijstand wordt verleend ongeacht die Covid-19-gerelateerd is of niet. Ook klanten van AG Insurance, Ethias en KBC kunnen in rode zones rekenen op hun bijstandsverzekering.

Sommige verzekeraars hebben hun voorwaarden aangepast na het gewijzigde advies van Buitenlandse Zaken of hebben plannen in die richting.

Touring maakt een onderscheid naargelang de bestemming. Reizigers kunnen een beroep doen op de reisbijstand als ze afreizen naar een rode zone in Europa, Liechtenstein, IJsland, Noorwegen, Zwitserland en UK. Voor landen buiten Europa die ten stelligste afgeraden zijn, is er bij essentiële reizen een dekking voor alle ongevallen en ziekten. Voor niet-essentiële reizen zijn covidgerelateerde problemen uitgesloten.  

Bij Belfius, AXA Assistance en Allianz Assistance zijn reizigers die naar een rode zone gaan en ter plaatse bijstand nodig hebben voor een probleem dat niet aan corona gerelateerd is normaal verzekerd. Er is er geen dekking voor coronagerelateerde bijstandsaanvragen.

Andere verzekeraars - waaronder ING - geven geen dekking in de reisbijstand voor mensen die naar een rode zone afreizen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud