Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Oplossing voor decoder-rel Telenet

Na gesprekken met de consumentenorganisatie Test-Aankoop biedt Telenet een oplossing voor klanten met een verouderde, zelf aangekochte decoder. De operator garandeert dat hij voor elk gekocht toestel de basisdiensten van digitale tv vijf jaar ondersteunt.
Advertentie
Een SD-recorder van Telenet, die dit jaar niet langer meer zal werken. ©BELGA

Telenet was vorige maand in een grote rel beland rond zijn decoders, de 'bakjes' die je bij je televisietoestel plaatst en die het gecodeerde signaal van de Telenet-kabel omzetten en sturen naar je tv. 

Telenet deelde een belangrijk deel van zijn klanten (minstens 100.000) in een brief mee dat de decoder die ze vroeger aankochten, vanaf september onbruikbaar wordt. De bewuste digibox of digicorder (een digibox met opnamefunctie) werkt met verouderde technologie, is niet geschikt voor televisie in hoge definitie (HD) en wordt daarom niet meer ondersteund door Telenet, zo klonk het. Die klanten kunnen dus vanaf september geen tv meer kijken. Tenzij ze een nieuwe versie van de decoder kopen of huren.

27.000 handtekeningen

Het ongenoegen van de consumenten was groot en Test-Aankoop gooide zich in de strijd. Hun open brief, waarin ze een gratis omruiling eisten van de decoder en een minimumduur voor de ondersteuning van een bepaalde technologie, werd 27.000 keer ondertekend. Het signaal voor Telenet om met de consumentenorganisatie om de tafel te zitten.

Dinsdag is er een oplossing uit de bus gekomen. Alle door Telenet verkochte decoders die vandaag op de markt zijn of in de toekomst verkocht worden, krijgen een ondersteuning van vijf jaar voor basisdiensten. Indien er in die vijf jaar een technologische vernieuwing komt die de digibox of digicorder overbodig maakt, zal Telenet een gratis alternatief bieden voor de resterende periode (van vijf jaar). Nadien kan de klant kiezen om de decoder verder te huren of het toestel terug te brengen. 

De regeling geldt voor alle decoders die gekocht werden sinds 2 april 2009. Wie bijvoorbeeld in 2011 een SD-decoder kocht, kan vanaf september (wanneer Telenet de technologie niet langer ondersteunt) op een gratis decoder rekenen tot en met 2016. 

Financiële tegemoetkoming

Telenet claimt dat het interessanter blijft om een decoder te huren in plaats van te kopen, omdat je dan 'probleemloos kan blijven genieten van technologische verbeteringen of ontwikkelingen'. Toch leert een eenvoudig rekensommetje dat de aankoop van zo'n toestel in veel gevallen financieel meer loont dan de huurformule.

Test-Aankoop van zijn kant is niet onverdeeld gelukkig. 'Dit is geen oplossing voor klanten die de decoder voor 2 april 2009 kochten. En Telenet had toch een grotere financiële tegemoetkoming mogen voorstellen. De consumentenorganisatie heeft dan ook beslist andere pistes te onderzoeken om de stem van de consument te laten horen en dergelijke praktijken uit de wereld te helpen', staat in een persbericht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud