Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

PayPal-rekening lang niet gebruikt? Pas op voor kosten

Wie zijn PayPal-rekening een jaar niet gebruikt, kan daar binnenkort kosten voor aangerekend krijgen. Hoe kunt u dat vermijden?
©Bloomberg

De gratis betaaldienst PayPal voegde aan zijn reglement voor Belgische klanten een paragraaf toe (gepubliceerd op 29 september 2020) en vermeldt daarin zeer duidelijk: ‘We leggen inactiviteitskosten vast voor rekeningen die ten minste 12 opeenvolgende maanden inactief zijn geweest.’

Volgens PayPal betekent ‘inactief’ dat u niet heeft ingelogd op uw PayPal-rekening of op een andere manier uw PayPal-rekening heeft gebruikt om geld over te maken, te ontvangen of op te nemen.

12
euro
De inactiviteitskosten bedragen 12 euro of het resterende saldo op uw rekening, indien dat lager is.

Die manier van werken doet denken aan die van Keytrade Bank. Ook de kredietkaart van die bank, die gelinkt is aan haar 100 procent gratis zichtrekening, is kosteloos. Maar alleen op voorwaarde dat u ze minstens 12 keer per jaar gebruikt. Doet u dat niet, dan rekent de bank op jaarbasis 25 euro aan.

Hoeveel bedraagt de kosten precies? PayPal geeft aan dat ‘de inactiviteitskosten 12 euro bedragen of het resterende saldo op uw rekening, indien dat lager is’.

Wat het reglement niet vermeldt, is dat ‘de kosten slechts worden aangerekend op rekeningen waarop geld staat’.

Een login per jaar

Bij PayPal volstaat het dat u minstens een keer per jaar inlogt op uw rekening om zulke kosten te vermijden. Het risico dat men u inactiviteitskosten aanrekent, is dus vrij klein. Tenzij u enkele jaren geleden een rekening heeft geopend en die totaal niet meer gebruikt.

De kosten worden slechts aangerekend op rekeningen waarop geld staat.

PayPal laat weten dat de ingangsdatum voor België 4 januari 2021 is. De cadans voor het in rekening brengen van de inactiviteitsvergoeding is nog niet voor elk jaar vastgesteld en zou op andere data kunnen gebeuren.

Niet akkoord?

Gebruikt u uw PayPal-rekening niet meer of gaat u niet akkoord met het nieuwe reglement, dan kunt u uw rekening afsluiten. Volgens de Amerikaanse betaaldienst kan dat ‘zonder dat kosten in rekening worden gebracht’.

Hoe gaat u te werk? Surf naar het luik ‘rekening’ waarin zich uw persoonlijke gegevens bevinden. U vindt er een link die duidelijk aangeeft ‘Uw rekening afsluiten’.

Let er wel op dat u het eventuele beschikbare saldo dat nog op uw rekening staat eerst overschrijft naar een bankrekening. Verwijder vervolgens de informatie met betrekking tot uw kaart en uw bankrekening.  

Extra diensten

Bent u van plan definitief afscheid te nemen van de betaaldienst? Ga dan toch eerst even na of een van de (nieuwe) functies die PayPal aanbiedt u misschien van pas kan komen. Zo kunnen Belgische handelaars sinds enkele maanden betalingen met PayPal aan de hand van een QR-code aanbieden. Net zoals Payconiq by Bancontact kunt u dus ook PayPal gebruiken om contactloos te betalen in buurtwinkels.

Bovendien heeft u als PayPal-gebruiker recht op bescherming van uw aankopen, net zoals bij diensten gelinkt aan bepaalde betalende kredietkaarten. Bij PayPal is die dienst gratis. Als uw bestelling niet aankomt, als de inhoud niet overeenstemt met de beschrijving van de verkoper of als de goederen beschadigd zijn, kunt u zich dus laten terugbetalen (inclusief oorspronkelijke portkosten).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud