Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Populaire prepaidkaart duur in gebruik

Er zijn al honderdduizenden prepaidkaarten aangeboden door Belgische banken in omloop. Vooral bij jongeren zijn ze populair. Een geldopname met een prepaidkaart kost nochtans veel. Erasmus-studenten zijn gewaarschuwd.

Prepaidkaarten zijn bezig aan een steile opmars sinds de lancering door Belgische banken amper enkele jaren geleden. Volgens Fred Lens, de woordvoerder van Bpost Bank, hebben de postkantoren er vanaf de lancering in februari 2012 tot eind 2013 meer dan 200.000 van verkocht. Belfius meldt dat onder haar klanten ruim 100.000 prepaidkaarten in omloop zijn. Bij KBC en Hello Bank!, de mobiele bank van BNP Paribas Fortis, is de lancering van de prepaidkaarten nog te pril om er al conclusies aan vast te knopen, maar ook daar noteert men een gestage groei. En dan laten we de prepaidkaarten aangeboden door gsm-operatoren, buitenlandse banken of specialisten in consumentenkrediet zoals Viabuy nog buiten beschouwing.

Zoals de naam al aangeeft, kunt u met een prepaidkaart alleen betalingen doen met een bedrag dat vooraf is gestort. De houder kan niet in het rood gaan, ‘op is op’, een goede manier dus om het budget onder controle te houden.

Volgens Belfius, KBC en Hello Bank! is de prepaidkaart vooral populair bij jongeren. Bij Belfius is bijna twee derde van de gebruikers jonger dan 30 jaar. De banken promoten de kaart ook als een handig betaalmiddel voor Erasmus-studenten die een poos in het buitenland gaan studeren. De ouders laden de kaart vooraf op en de studerende kinderen kunnen ze gebruiken om geld op te nemen, voor aankopen in buitenlandse winkels of om er een lunch mee te betalen. De prepaidkaart is bruikbaar overal waar het logo van MasterCard te zien is. De verrichtingen lopen over het netwerk van MasterCard.

Online

De prepaidkaart wordt ook vaak gebruikt voor onlinebetalingen. Volgens Belfius voor zowat de helft. Ook de klanten van Bpost Bank wenden de kaart vooral aan voor aankopen via het internet. Denk aan muziek, kleding, cosmetica, boeken, elektronica, vluchten en hotelovernachtingen. Lens: ‘De prepaidkaart geeft mensen een veilig gevoel. Want als de kaart wordt gehackt, kan de fraudeur de houder niet meer ontfutselen dan het beschikbare bedrag. Dat in tegenstelling tot een kredietkaart; daar kan de fraudeur de volledige kredietkaartlijn leegmaken.’

Tot slot zijn de prepaidkaarten een oplossing voor wie niet over een vast inkomen beschikt, zoals jongeren, en daarom nog niet in aanmerking komt voor een kredietkaart.

De addertjes

Er zijn dus heel wat voordelen, maar er zitten addertjes onder het gras. Meestal is een prepaidkaart niet gratis. Bij Bpost Bank en KBC betaalt u voor zo’n kaart 12 euro per jaar. ‘Maar de gebruiker kan het contract maandelijks gratis opzeggen. Als een student de kaart na een maand niet meer nodig heeft, krijgt hij 11 euro terug’, zegt Lens. Voor een prepaidkaart bij Belfius betaalt u, afhankelijk van het type, gemakkelijk 23 (Belfius MasterCard Red Prepaid), tot 50 euro per jaar (MasterCard Gold Prepaid).

Ook aan het heropladen van de kaart zijn soms kosten verbonden. Als u de bpaid-kaart van Bpost Bank wil heropladen met contanten in het postkantoor, betaalt u 3,50 euro. Overschrijvingen en onlinestortingen zijn wel gratis.

Geldopnames komen de gebruiker duur te staan. Een geldopname aan een automaat kost bij de meeste banken minstens 5 euro, met een bpaid-kaart 4 euro. Als zoonlief aan een bankautomaat 25 euro afhaalt, is hij meteen 5 of 4 euro kwijt. Alleen bij Hello Bank! zijn geldopnames aan automaten in het pakket Hello4you - een aanbod voor jongeren tot 28 jaar -kosteloos.

Doorgaans zijn de wereldwijde betalingen in euro gratis. Voor betalingen en opnames in vreemde munt wordt een wisselprovisie aangerekend. Bij KBC beloopt die 1,6 procent, bij Bpost Bank 1,75 procent van het bedrag.

Prepaidkaarten zijn ook niet overal bruikbaar. Zo heeft het geen zin de kaart boven te halen aan de tolpoorten op snelwegen, in parkeergarages, aan drank- en snoepautomaten, in taxfreeshops of de minibar in het vliegtuig. U kunt de kaart alleen gebruiken voor transacties waarbij het beschikbare saldo van de kaart ‘in realtime’ wordt gecontroleerd. Op die plaatsen is dat niet het geval.

Tot slot leggen de meeste banken ook een maximumbedrag op dat u jaarlijks op zo’n prepaidkaart kunt storten. Bij KBC en Hello Bank! is dat 5.000 euro per jaar. Belfius hanteert geen limiet. Bij Bpost Bank is het 8.000 euro. Soms ook zijn de herlaadbeurten gelimiteerd. Bij KBC bijvoorbeeld tot 1.250 euro per keer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud