Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Prijs verplichte documenten schommelt sterk

Gemeentebesturen rekenen sterk verschillende prijzen aan voor verplichte documenten zoals een e-ID, kids-ID of rijbewijs: in de ene gemeente louter productiekosten, elders tot 10 euro daar bovenop.
Een kids-id: gratis in de ene gemeente, 13 euro elders. ©Photo News

In Brecht, Libramont-Chevigny of Waterloo betaalt de burger voor een e-ID enkel de productiekosten van 15,2 euro. De gemeenten Ans, Châtelet, Doornik en Oupeye echter rekenen er 25,2 euro voor aan.

En terwijl Genk de kids-ID gratis aflevert, moet in SintJoost-ten-Node voor hetzelfde document 13 euro neergeteld worden.

Voor een definitief rijbewijs betaalt men in negen gemeenten enkel de productiekosten, terwijl andere gemeenten gemiddeld 5,6 euro retributie vragen voor het afleveren van dit document. In Charleroi en Ath loopt dit op 15 euro, in Verviers wordt het 16,5 euro.

Ook wat de gemeente- en grondbelasting betreft, zijn er verschillen. De gemiddelde gemeentebelasting bijvoorbeeld bedraagt 7,5 procent, maar in enkele Henegouwse gemeenten zoals Ath, Courcelles, Dinant, Doornik en Moeskroen loopt dit op tot 8,8 procent. 

De consumentenorganisatie Test-Aankoop verzamelde de prijzen en tarieven in 119 gemeenten. 'Dat er verschillen opduiken is logisch. Iedere gemeente kent andere uitdagingen en behoeften en iedere gemeente heeft een zekere vrijheid om haar bronnen van inkomsten te bepalen. Toch kan het niet dat men in sommige gemeenten tot 10 euro meer moet betalen dan elders voor verplichte documenten', vindt Test-Aankoop. De organisatie eist dat gemeenten voor verplichte documenten zoals een e-ID, kids-ID of rijbewijs in de toekomst enkel de productiekosten van deze documenten aanrekenen en afzien van een bijkomende retributie. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud