Prijsbrekers bieden niet altijd goedkoopste vluchten naar New York

©Mediafin

Vanaf de lente van 2019 legt Primera Air vanuit Brussel rechtstreekse vluchten in naar Boston, New York en Washington. De prijs voor een heenticket begint vanaf 149 euro. Maar de extra kosten lopen op.

Primera Air zet in op goedkope trans-Atlantische vluchten vanuit Brussels Airport. De Lets-Deense lagekostenmaatschappij voorziet vanaf 9 mei dagelijks in vluchten naar New York. Voor Boston en Washington komen er drie of vier vluchten per week. Daarmee gaat het de concurrentie aan met andere maatschappijen als Brussels Airlines, Delta Air en United Airlines. De prijzen van een enkele vlucht naar New York en Boston beginnen vanaf 149 euro, naar Washington vliegen kan vanaf 189 euro.

Dat lijken spotprijzen, maar reizigers moeten rekening houden met bijkomende kosten. De Tijd maakte de simulatie voor een trip naar New York. (zie tabel) Het heenticket kost geen 149, maar 189 euro en de terugvlucht kost 200 euro. Daarvoor heb je een zitje op het vliegtuig, maar meer niet: geen maaltijd, geen koffer en zelfs geen handbagage. Voor al die zaken moet je bijbetalen. Handbagage? 9,99 euro. Een extra reiskoffer van maximaal 23 kilogram in het laadruim? 35 euro. Een gerecht met kip of vlees? 15,99 euro. Daarmee lopen de totale kosten voor de heen- en terugvlucht snel op tot 475 euro.

Gegoochel

‘Wat Primera Air aanbiedt, is niet nieuw. Als je rekening houdt met alle kosten verschilt het aanbod niet van dat van andere luchtvaartmaatschappijen’, klinkt het bij Brussels Airlines. Dat blijkt ook uit het overzicht met goedkoopste vluchten. De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS biedt al vliegtickets aan voor 349 euro. Ook Brussels Airlines is met 403 euro goedkoper.

©Mediafin

Het illustreert hoe de zelfverklaarde prijsbrekers niet noodzakelijk goedkoper zijn dan de traditionele luchtvaartmaatschappijen. De basisprijs mag dan meteen in het oog springen, zelden is dat ook het tarief dat reizigers daadwerkelijk voor hun reis neertellen. Het gegoochel met basistarieven en kosten voor elke bijkomende dienst maakt het er voor consumenten niet makkelijker op de prijzen van vliegtuigtickets te vergelijken.

Wie op zoek gaat naar de goedkoopste vliegtuigtickets voor zijn bestemming, houdt het best rekening met een aantal vuistregels. Wie niet gebonden is aan een vaste vertrek- of aankomstdatum, kan veel geld besparen door gewoonweg andere data te selecteren. Het is ook niet nodig om de heen- en terugvlucht meteen bij dezelfde luchtvaartmaatschappij te boeken. Soms is het goedkoper om voor beide een andere maatschappij te kiezen. Er zijn ook tal van vergelijkingswebsites.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect