Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Prijzen van 0 euro aan de pomp zijn een utopie

De Amerikaanse olieprijzen glijden dan wel onder nul, voor de prijzen die Belgen betalen aan de pomp telt de Europese olieprijs. Zelfs als die naar nul gaat, worden diesel en benzine aan de pomp nauwelijks goedkoper.
©Photo News

Door een beperkte vraag, een uitgebreid aanbod en een gebrek aan opslagmogelijkheden, dook de Amerikaanse olieprijs (West Texas Intermediate) maandag onder 0 dollar. Ook de Europese Brent-olie, de grondstof voor de diesel en benzine aan onze pompen, zit in een dalende trend. Sinds begin dit jaar dook de Brent-prijs meer dan 70 procent lager, van 66 naar 19 dollar per vat.

Het gros van de benzineprijs bestaat uit accijnzen en bijdragen, een beperkt deel omvat marges en distributiekosten.

Toch laten de prijzen aan de pomp een veel bescheidener daling zien. De maximumprijs voor diesel ging sinds begin dit jaar 19 procent lager, naar 1,288 euro per liter. Die van benzine daalde bijna 20 procent, tot 1,215 euro per liter. De reden van de beperkte daling heeft te maken met de samenstelling van de prijzen.

Accijnzen

De grondstoffenprijs maakt slechts een beperkt deel uit van de diesel- en benzineprijs. Bij benzine maakt de geraffineerde olie vandaag slechts 18 procent uit van de benzineprijs (0,216 euro op 1,215 euro). Het gros van de benzineprijs bestaat uit accijnzen en bijdragen, een beperkt deel omvat marges en distributiekosten. Dat betekent dat in het weinig realistische scenario waarbij de Europese prijs van ruwe olie tot 0 daalt, de benzineprijs aan de pomp nog altijd 1 euro per liter bedraagt.

Bij stookolie is de impact van een dalende olieprijs iets groter, omdat de grondstoffenprijs daar een veel groter aandeel heeft in de prijs. Sinds begin dit jaar daalde de prijs van stookolie met 47 procent tot 0,3719 euro per liter. Al wordt die daling ook verklaard door een seizoenseffect, meent Jean-Benoit Schrans van de petroleumfederatie Petrolfed.

Toekomst

De huidige maximumprijzen houden nog geen rekening met de daling van de Brent-prijs dinsdag. Of die een impact zal hebben op de prijzen aan de pomp is niet zeker. 'De aanpassing van de maximumprijzen volgt een complex mechanisme en gebeurt pas als een bepaald niveau is bereikt. Het is dus moeilijk te voorspellen welke richting de brandstofprijzen de komende dagen uitgaan', zegt Schrans.

Dinsdag was er nog een aanpassing van de maximumprijzen naar boven. De maximumprijs voor diesel steeg van 1,28 naar 1,288 euro per liter.

Net dinsdag was er nog een aanpassing van de maximumprijzen naar boven. De maximumprijs voor diesel steeg van 1,28 naar 1,288 euro per liter. Schrans: 'Die aanpassing heeft te maken met een Europese richtlijn die in een Koninklijk Besluit werd omgezet. Dat bepaalt de minimale volumes duurzame biobrandstof in transportbrandstoffen. Biobrandstoffen zijn traditioneel duurder, waardoor die aanpassing tot licht hogere prijzen heeft geleid.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud